Wie wordt de actiefste stad of gemeente van Vlaanderen?

25.04.2018

In mei nemen 207 Vlaamse steden en gemeenten het tegen elkaar op in de 10.000-stappenclash. Wie na een maand de meeste stappen heeft verzameld met haar inwoners, wint de titel “Actiefste Stad of Gemeente van Vlaanderen.” Deze voormiddag werd de clash symbolisch op gang gestapt door Sven Ornelis, samen met de burgemeester van Bever, de winnende gemeente van de vorige editie, en enkele van zijn collega-burgemeesters.

10.000 stappen per dag

Net geen 60% van de volwassenen beweegt elke week anderhalf uur aan matige tot hoge intensiteit (zoals fietsen).  Amper 4 op 10 is elke dag 30 minuten aan die intensiteit actief. Nochtans levert voldoende bewegen een heel pak voordelen op voor onze gezondheid.

Een eenvoudige manier om dag in dag uit meer te bewegen is meer stappen zetten. 10.000 per dag is ideaal. Die extra beweging maakt een groot verschil. Zo ben je bijvoorbeeld beter beschermd tegen onder andere hart- en vaatziekten, depressie en diabetes type 2. 

Net daarom organiseren het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, met steun van de Vlaamse overheid, de 10.000-stappenclash. Bedoeling is om samen met de deelnemende steden en gemeenten de Vlaming  te motiveren meer te bewegen. En een beetje competitie kan daarbij zeker helpen.

De clash in het kort

De 10.000-stappenclash is een leuke stappenuitdaging tussen 207 Vlaamse steden en gemeenten. Van 1 t.e.m. 31 mei nemen de inwoners van de verschillende steden en gemeenten het stappend tegen elkaar op. Na een maand kennen we de winnaars:  de stad of gemeente die het meeste stappen heeft behaald binnen haar categorie.

Er zijn vier categorieën:  -10.000 inwoners / -20.000 inwoners / -50.000 inwoners / +50.000 inwoners. Voor de winnaars is er niet alleen de titel ‘Actiefste stad of gemeente van Vlaanderen’, maar ook een grote trofee om trots uit te stallen op het stad-of gemeentehuis. De winnaars worden bekend gemaakt in de week van 4 juni.

Met Sven Ornelis de wereld rond

Sven Ornelis geeft tijdens de stappenclash het goede voorbeeld. Niemand is beter geplaatst om de Vlaming te laten stappen dan Ornelis. Iedereen kent de transformatie die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. En dat allemaal dankzij meer stappen. Ornelis haalt dagelijks het vooropgestelde doel, ook al is hij gewoon aan het werk zoals jij en ik. Hij is dan ook de ideale persoon om de Vlaming te tonen hoe ze hun 10.000 stappen kunnen halen zonder veel extra tijd te moeten vrijmaken.

Ornelis: “Ik geloof heel erg in dit project. Stappen of wandelen is een eenvoudige manier om gezonder door het leven te gaan. Dat heb ik zelf mogen ondervinden de afgelopen jaren. Het is niet al te intensief, waardoor je niet meteen compleet uitgeput en bezweet in de zetel neervalt als je thuiskomt. Het geeft je net energie en laat je toch tot rust komen. Ik ben helemaal klaar om samen met alle Vlamingen deze uitdaging aan te gaan.”

Ook Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin schaart zich achter de campagne: “Bewegen is goed voor de gezondheid van lichaam en geest. Dat is bewezen. Alleen zijn we er ons nog niet altijd voldoende bewust van of maken we er niet altijd tijd voor. Sensibiliserende en stimulerende acties als de 10.000-stappenclash die ons allen aan het wandelen zet, zijn dan ook altijd welkom en krijgen volop mijn steun!”

Via de website en app van 10.000 stappen kunnen mensen de tussenstand live volgen op een kaart. Ook via het Facebookevent zie je wie aan de leiding staat. Daar vind je ook een heleboel leuke tips en motivatie. 

Inschrijven

“Wie graag deelneemt, kan zich registreren op de website www.10000stappen.be of door de 10.000-stappen app te downloaden. Eens je geregistreerd bent, kan je lid worden van de groep die bij jouw stad of gemeente hoort”, zegt Annelies Vandenberghe, stafmedewerker beweging van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

“Met een stappenteller, activitytracker of smartphone-app kan je dagelijks eenvoudig je stappen tellen en daarna ingeven via je profiel op de website of in de app. De stappen worden dan automatisch opgeteld bij het totaal van jouw stad of gemeente.”

Leuke prijzen voor deelnemers

Niet alleen de gemeenten en steden kunnen winnen. Om de Vlaming extra te motiveren om deel te nemen, worden de deelnemers beloond voor hun stappen met badges. Bovendien worden er elke week prijzen verloot onder alle deelnemers. In de weekends kan je ook deelnemen aan speciale acties in het Facebookevent