Zelf moestuinieren? Kweektips bij de eerste lentekriebels

21.04.2022

De lente is in ‘t land en we kunnen weer proeven van de zon: hét moment om buiten de handen uit de mouwen te steken. Of je nu een doorwinterde moestuinier bent of een echt groentje, ‘t maakt niet uit. Je bent in beweging, geniet van het zonnetje en de frisse buitenlucht én na een paar weken of maanden smul je van je zelfgekweekte kruiden, groenten en fruit. Dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens voordelig voor de portemonnee.

Groene vingers ... of toch niet?

Ben je bang dat jouw kweeksels het niet zo goed zullen doen omdat je niet zo’n groene vingers hebt? Begin dan met makkelijke groenten, zoals courgette, pompoen, radijs, rode biet en sla. En ook met kruiden zoals munt, bieslook, tijm of peterselie kan je niet veel mis doen. Lukt dat goed? Dan kan je andere soorten uitproberen. Of ga eens voor een bessenstruik. Daar heb je weinig werk aan en hij geeft je jaarlijks heerlijk rood fruit.

Ontdek hier meer info over moestuinieren en bekijk deze handige moestuinkalender om te weten wat je best wanneer zaait, plant en oogst.

Tuinieren doe je overal

Je hoeft geen (grote) tuin te hebben, want heel wat kruiden, groenten en fruit kan je in potten kweken. Denk maar aan basilicum, koriander, paprika, radijzen of sla. Of wat dacht je van heerlijke zelfgekweekte aardbeien? Dat wordt smullen! Ook binnen kan je een aantal groenten en kruiden kweken. Tomaten hebben het bijvoorbeeld graag warm en groeien met veel plezier op de vensterbank.

Lees hier welke groenten je in potten kan kweken.

Proeven en smullen van lekkers uit de tuin

Wat je zelf kweekt, smaakt zoveel beter! Betrek je kinderen bij het kweken van al dat gezond lekkers. Vaak zijn ze sneller geneigd om te proeven van groenten en fruit die uit de eigen moestuin of uit eigen kweekpotten komen. Een handige tip voor ouders van lekkerbekjes die snel hun neus optrekken voor de groenten op hun bord.

Gezonde moestuin

Wat heb je nodig voor gezonde groenten en fruit uit eigen tuin? Een onvervuilde bodem, zuiver water en propere lucht. Lees hier meer over een gezonde moestuin.