Ik ben werkgever van mensen die in privéwoningen werken

Iedereen heeft recht op een gezonde werk- en leefomgeving! Dat betekent onder meer dat de omgeving rookvrij is, zodat werknemers die werken bij klanten of cliënten thuis niet meeroken tijdens de werkuren. Want tabaksrook is erg schadelijk voor de gezondheid.

Hoe kan je je medewerkers beschermen tegen passief roken in de woning van cliënten en klanten?

De beste oplossing om mensen tegen passief roken te beschermen is als iedereen buiten rookt. Dit kan je niet afdwingen in een privéwoning. Daarom is het belangrijk als werkgever om een beleid rond passief roken op te zetten zowel naar de medewerkers als naar de klanten. Hoe je zo een beleid opzet en wat je precies kan doen, vind je in deze leidraad. 

Materialen naar de medewerkers

Wil je medewerkers informeren en sensibiliseren over hoe ze zich het beste kunnen beschermen tegen passieve rook. Verspreid dan het opleidingsfilmpje of de folder voor de medewerkers. Of leer medewerkers het gesprek aangaan met rokende klanten. Hiervoor zijn trainingen beschikbaar

Deze materialen kan je gratis bestellen bij het Logo van je regio: www.vlaamselogos.be. De dienstenchequebedrijven kunnen deze materialen in het Nederlands en Frans bestellen bij hun Vormingsfonds Dienstencheques.

Je kan ook een artikel verspreiden naar de medewerkers.

Materialen naar de rokende klant/cliënt

Als werkgever kan je het gesprek aangaan met de rokende klant. Of grotere organisaties kunnen leidinggevenden stimuleren om het gesprek aan te gaan. 

 Gebruik hiervoor de leidraad, de folder en het rolletje muntjes. Deze materialen kunnen werkgevers binnen de diensten voor gezinszorg gratis bestellen bij het Logo van hun regio: www.vlaamse-logos.be. De dienstenchequebedrijven kunnen deze materialen in het Nederlands en Frans bestellen bij hun Vormingsfonds Dienstencheques.

Maak een button die medewerkers kunnen dragen om klanten aan de afspraken te herinneren. Gebruik hiervoor dit sjabloon.

Je kan ook een artikel verspreiden of brief versturen naar de rokende klanten/cliënten. Dit artikel en deze brief kan je aanpassen en op maat verspreiden.

Handige fiches

Deze handige fiches kunnen je ondersteunen bij het uitrollen van je beleid. Download ze en pas ze aan op maat van je organisatie.

Maak je engagement kenbaar

Om je engagement om de medewerkers te beschermen tegen passief roken kenbaar te maken aan klanten/cliënten en de eigen medewerkers kan je deze engagementsverklaring ondertekenen. Onderteken de verklaring en deel ze in je onderneming.

Breder rookbeleid

Een beleid om je medewerkers te beschermen tegen tabaksrook kan passen in een breder rookbeleid. Naast het beschermen van je medewerkers tegen passief roken kan je je rokende medewerkers aanmoedigen of ondersteunen om iets te doen aan hun eigen rookgedrag.