Een rookbeleid op het werk
Iedereen weet dat roken ongezond is. Toch rookt ongeveer 14 procent van de Vlamingen. Een cijfer dat in sommige sectoren zelfs oploopt tot 30 procent. Maar wist je dat de meeste rokers willen stoppen? De professionele context kan hen daarbij ondersteunen. Een medewerker spendeert veel tijd op zijn werk en met de collega’s. Met de juiste aanpak kan jij je medewerkers helpen om te stoppen met roken. Een initiatief dat iedereen zal appreciëren én goed is voor het imago van je onderneming.
De voordelen van een rookbeleid op het werk
Als onderneming heb je alle belang bij een goed rookbeleid. Het gebrek aan een rookbeleid kost je onderneming tijd en geld en vergroot de kans op conflicten met niet-rokende medewerkers. Bovendien creëer je met een rookbeleid een win-winsituatie. Want zo’n beleid heeft ook voordelen voor je medewerkers.
Wat is een rookbeleid op het werk?
Wil je je medewerkers informeren over roken? Hen laten deelnemen aan een rookstopcursus? Dan is een samenhangend rookbeleid met een mix van acties een must. Maar hoe begin je daaraan?
Hoe begin je aan een rookbeleid?
De opmaak en implementatie van een rookbeleid doe je niet in het wilde weg. Je doet het best gestructureerd en stap voor stap. En je staat er niet alleen voor: het 7-stappenplan helpt je daarbij.
Zo wordt je rookbeleid een succes
Elke onderneming is uniek: een rookbeleid is dus niet te kopiëren. Toch zijn er een aantal factoren die de kans op succes vergroten. Hou deze succesfactoren altijd in het achterhoofd!
Op zoek naar materialen en projecten om rond een rookbeleid te werken?
Benieuwd hoe andere ondernemingen hun rookbeleid vormgeven? Laat je inspireren door de aanpak van Umicore.