Stadionactie ‘Trap het af’

Met de stadionactie ‘Trap het af’ zetten voetbalclubs voldoende beweging en minder lang stilzitten op een positieve manier in de kijker.

Stadionactie Trap het af

Met de stadionactie ‘Trap het af’ nemen twee (of meerdere) voetbalclubs het tegen elkaar op in een heuse stappenderby. Ze dagen hun supporters uit om zoveel mogelijk stappen te zetten. De club waarvan de supporters na één maand de meeste stappen hebben gezet, kan zich trots de winnaar van de stappenclash noemen.

Hierbij staan volgende doelen voorop:

  1. Informeren en sensibiliseren van volwassenen over het belang van bewegen en 10.000 stappen (bewustmaking).
  2. Concrete (registratie)tools aanbieden waarmee supporters aan de slag kunnen om hun beweeggedrag te monitoren en te verbeteren.
  3. Inspelen op de competitiegeest en het groepsgevoel om supporters te motiveren tot meer beweging.

Beweging en 10.000 stappen

Bewegen heeft heel wat voordelen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Nochtans beweegt meer dan de helft van de Vlamingen onvoldoende. Meer dan 8 uur per dag brengt de Vlaming zittend door.

Voor heel wat volwassenen is het niet vanzelfsprekend om regelmatig aan sport te doen. Nochtans hoef je helemaal niet te sporten om voldoende te bewegen.

Uit onderzoek blijkt dat 10.000 stappen per dag zetten al een positief effect heeft op onze gezondheid. Met www.10000stappen.be wil Gezond Leven volwassenen aanzetten om meer stappen te zetten in het dagelijks leven, dus tot een actieve leefstijl.

Stappen zetten kan overal: op het werk, tijdens verplaatsingen, in de vrije tijd of thuis. 10.000 stappen is er dus voor iedereen, ook voor wie minder van sport houdt of wie te weinig tijd heeft. Voor 65-plussers is 8.000 stappen per dag aanbevolen.

Voetbalclubs als voorbeeld

Als populairste sport in België vormt voetbal het grootste sociale netwerk van ons land. Toeschouwers kijken op naar hun idolen. Ze juichen hen toe aan de zijlijn, praten erover in supporterscafés en volgen hen via sociale media.

Voetbalclubs en hun spelers vervullen dus een belangrijke voorbeeldfunctie voor hun fans, zowel op als naast het veld. Door te informeren en te sensibiliseren over voldoende bewegen en minder lang stilzitten geven ze supporters concrete tips. Zo wordt het voor supporters meer haalbaar om op een laagdrempelige manier meer te bewegen in hun dagelijkse leven.

Andere stadionacties?

Naast een campagne rond voldoende beweging en minder lang stilzitten biedt Gezond Leven ook campagnes en inspiratie aan rond andere gezondheidsthema’s.