Geen kwaliteitsvolle gezondheidsbevordering zonder gedragsinzichten en aandacht voor (het verkleinen van) gezondheidsongelijkheid.
Weet jij hoeveel en welke organisaties in Vlaanderen een structurele opdracht van het departement Zorg krijgen om aan gezondheidsbevordering en/of ziektepreventie te werken?
Hoe zetten ondernemingen, scholen, lokale besturen en zorg- en welzijnsorganisaties… zich in voor de gezondheid van hun werknemers, leerlingen, inwoners, bezoekers, bewoners, …? Dat brengt de Preventiepeiling elke 3 jaar in kaart.
Een rookvrije buurt nog meer aanvaard maken: dat deden wij in 4 buurten in Vlaanderen. Hoe pakten we dat aan? Welke acties werden er georganiseerd? En welke lessen trokken we hieruit? We delen het graag. Want ook jij kan jouw buurt meer rookvrij maken!
Droom jij van een generatie die radicaal neen zegt tegen roken? Ga op school aan de slag met Bullshit Free Generation en bouw mee aan een gezonde toekomst.
Roken voor, tijdens en na de zwangerschap houdt risico’s in. Wil je rookstop bespreken met rokende mama’s en papa’s (in spe)? Rookvrije Start helpt je op weg!
Iedereen heeft recht op een gezonde werkplek. Daarom mag je sinds 2006 op het werk niet meer roken. Dankzij dat rookverbod kunnen mensen hun werk doen zonder tabakslucht in te ademen. Maar wat met de mensen die bij rokers thuis werken?
Scoren doe je in een stadion zonder rook! Draag zorg voor je supporters en ontvang ze in een rookvrij stadion.
Organiseer zelf een groepscursus ‘stoppen met roken’ begeleid door een tabakoloog. En help zo mensen om te stoppen met roken.
Hoe kunnen we onze omgeving zo inrichten dat ze mensen aanzet om te stappen en te fietsen? Om te kiezen voor gezonde voeding, te sporten en te spelen? Hoe kan publieke ruimte bijdragen tot mentaal welbevinden? En hoe dringen we luchtvervuiling en geluidshinder van autoverkeer terug?