Bewegen is gezond. Bewegen maakt ons hoofd leeg en geeft ons meer energie. Als we regelmatig wat bewegen, zijn we alerter, productiever, stressbestendiger en meteen ook tevredener in onze job. Hoe leuk zou het wel niet zijn als we dit samen met onze collega’s zouden kunnen doen? Plezier verzekerd en we bouwen meteen ook aan de werksfeer, teamspirit en jawel, ook het imago van de onderneming.

Bewegen kan iedereen

Er zijn dus heel wat redenen om werk te maken van gezondheid in jouw onderneming. Toch beweegt meer dan de helft van de Vlaams werknemers momenteel niet voldoende om echt de voordelen te ervaren (fysiek inactief). Bewegen hoeft niet intensief sporten te zijn. Bewegen kan iedereen. Bewegen kan altijd en overal, dus ook op het werk.

Medewerkers aanzetten tot beweging

Er zijn heel wat Vlaamse ondernemingen die hun medewerkers stimuleren om meer te bewegen. Met de juiste aanpak en wat moeite is elke onderneming in staat om mooie resultaten te boeken. De werkomgeving is immers zeer geschikt om mensen aan te zetten tot een gezondere leefstijl. Onze tools zetten je alvast goed op weg naar een degelijk bewegingsbeleid en duurzaam succes.

Wat is een bewegingsbeleid op het werk?

Een workshop over beweging? Een lunchwandeling met collega’s bij mooi weer? Een stappenteller voor elke medewerker? Een wekelijks sportmoment? Een fietsclubje met collega’s? Mooie initiatieven! Toch ontbreekt er iets. Het geheim zit hem in een evenwichtige mix van acties die een samenhangend bewegingsbeleid vormen.

Aan de slag met de instrumenten van Gezond Werken

Twee instrumenten hebben al heel wat ondernemingen geholpen om een degelijk bewegingsbeleid op maat uit te werken:

Gebruik de materialen van de bewegingsdriehoek

Gl Bewegingsdriehoek

De bewegingsdriehoek is welbekend in Vlaanderen. Dit model vertelt je hoe je tot een gezonde mix van zitten, staan en bewegen komt. 

Maak gebruik van de materialen van de bewegingsdriehoek (o.a. posters, postkaartjes, folders, infographics en e-learningmodules), verspreid ze in de onderneming en deel ze met collega’s. 

Of ga nog een stapje verder en laat je collega’s overtuigen in een interactieve infosessie over de bewegingsdriehoek. Klop aan bij het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) in jouw buurt en boek een professionele bewegingsdeskundige die werd opgeleid door het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Meer bewegen door kleine aanpassingen in de werkroutine

De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk niet enkel bij de onderneming. Elke medewerker kan zelf heel wat doen om meer te bewegen, ook tijdens de werkuren. Met deze tips zet je elke collega een heel stuk op weg. Als werkgever kan je de omgeving ook zo inrichten zodat medewerkers de tips gemakkelijker kunnen toepassen.   

Beweegoefeningen

Een korte pauze? Even wachten op een collega? Waarom niet wat bewegen. Even bewegen kan altijd en overal. Bewegen kan rechtstaand, maar zelfs terwijl je zit.

Gebruik de lijst met oefeningen van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Dankzij de bijhorende duidelijke instructies beweegt elke medeweker als snel en op een correcte manier:

Ondersteuning

Misschien kan het project ‘Gezond op de werkvloer’ jullie helpen om een beleid rond lang stilzitten op maat van de onderneming op poten te zetten. Een bedrijfscoach komt langs om samen met jullie het proces te doorlopen. Misschien heeft jouw onderneming zelfs recht op een subsidie. Doe dus zeker een aanvraag!

Ook minder lang stilzitten?

Naast meer bewegen, is het natuurlijk ook goed om minder lang stil te zitten. Maak misschien meteen ook werk van een beleid rond minder lang stilzitten.