Bewegen is gezond. Bewegen maakt je hoofd leeg en geeft je meer energie. Als je regelmatig beweegt, ben je alerter, productiever en stressbestendiger, en neemt je jobtevredenheid toe. Bewegen is dubbel zo leuk als je het samen met je collega’s doet. Plezier gegarandeerd! En je bouwt ook aan de werksfeer, de teamspirit en het imago van je onderneming. Meer bewegen op het werk kan ook het absenteïsme verminderen.

Bewegen is bevorderlijk voor lichaam en geest.

In een gezonde actieve leefstijl wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek je heel helder weer. De voordelen van voldoende beweging, op lichaam en geest, zijn haast niet bij te houden. Bewegingsarmoede wordt dan ook sinds 2005 internationaal erkend als fysiek arbeidsrisico. Maar, hoeveel beweeg je nu het best? Als volwassene beweeg je gedurende het grootste deel van de (wakkere) dag licht intensief (bv. staand werken, traag stappen of wandelen). Daarnaast heb je nood aan matig (bv. fietsen naar het werk, de trap nemen) of hoog intensieve lichaamsbeweging (bv. stevig fietsen naar het werk of joggen). Lees de Vlaamse gezondheidsaanbevelingen voor beweging. Wil je in stappen rekenen? Dan streef je in totaal naar 10.000 stappen per dag om de gezondheid fundamenteel te verbeteren. Lees meer over hoe je 10.000 stappen per dag kan zetten.

Meer bewegen op het werk is haalbaar

Er zijn dus veel redenen om werk te maken van bewegen in jouw onderneming. Meer dan 35 % van de Vlaamse werknemers beweegt momenteel niet voldoende (minstens 150 minuten per week matig tot hoog intensief) om er echt de voordelen van te ervaren. Een gebrek aan beweging tijdens de werkuren draagt daartoe bij. Bewegen betekent niet alleen intensief sporten. Het gaat vooral over laagdrempelige activiteiten. Bewegen kan altijd en overal, dus ook op het werk.

Duurzaam bewegingsbeleid

Gezondheidsbevordering op de werkplek is een belangrijk instrument in het kader van duurzame inzetbaarheid van werknemers. Veel Vlaamse ondernemingen stimuleren hun medewerkers om meer te bewegen. Met de juiste aanpak en wat moeite kan elke onderneming mooie resultaten boeken. De werkomgeving is zeer geschikt om mensen aan te zetten tot een gezondere leefstijl. Onze tools zetten je alvast goed op weg naar een degelijk bewegingsbeleid en duurzaam succes.

Om medewerkers actiever te maken, is het niet alleen belangrijk om ze aan te moedigen om meer te bewegen op het werk en tijdens actieve verplaatsingen, maar ook om minder lang stil te zitten.

De huidige situatie kan beter