Een situatieschets van de beginsituatie helpt je om gericht actie te ondernemen en versterkt het draagvlak.

Beginsituatie medewerkers 

Laat elke medewerker zijn of haar voeding in kaart brengen. Op 'Mijn Gezond Leven' is een test beschikbaar rond water drinken, groenten en fruit eten en (brood)lunch. Zo worden je medewerkers zich bewust van hun huidige eet- en drinkgedrag.

Breng ook de noden en behoeften van je medewerkers in kaart. Dat is belangrijk omdat: 

  • medewerkers zich zo erkend en betrokken voelen bij het project; 
  • medewerkers kunnen meegeven welke noden en behoeften zij ervaren in hun werkomgeving. 

Beginsituatie organisatie

Misschien doet je onderneming al heel wat rond gezonde voeding. In deze stap kan je met de gezondheidsmatrix de huidige acties in kaart brengen. De volgende vragen helpen je ook op weg:

Educatie: 

  • Organiseer je (regelmatig) sensibiliseringsacties rond gezond eten voor je medewerkers? 
  • Communiceer je op elk personeelsniveau (afdeling, team …) over evenwichtig eten? 
  • Organiseer je infosessies op aangepaste tijden zodat je medewerkers die in ploegen werken ook kunnen deelnemen? 
  • Zet je het gezonde aanbod in de kijker?
  • Krijgt je keukenpersoneel opleiding over gezonde voeding?

Omgeving:

  • Is er een aanspreekpunt voor het voedingsaanbod?
  • Zijn er zaken die evenwichtig eten op het werk vergemakkelijken, zoals een gezond aanbod, een koelkast, gratis fruit … 
  • Zijn er drempels die evenwichtig eten op het werk verhinderen? Denk aan een gebrek aan een gezond aanbod (gezonde tussendoortjes, gratis water), de afwezigheid van een refter, een koelkast of een microgolfoven…
  • Heb je de faciliteiten in de buurt die een link hebben met het voedingsbeleid van je onderneming in kaart gebracht? (Broodjeszaken, bakkers, supermarkten, traiteurs, restaurant, snackbars …)

Regels en afspraken:

  • Zijn er contracten afgesloten met (externe) organisaties over (gezonde) voeding? (Fruitmanden en/of verse soep leveren, snack- of broodautomaten vullen …).
  • Heb je contracten afgesloten? Kijk dan waar die contracten verbeterd of aangevuld kunnen worden. 

Zorg en begeleiding:

  • Is er al een samenwerking met een diĆ«tist(e)?

Ga ook na hoe het gesteld is met het huidige aanbod aan voeding in je onderneming, zoals omschreven in stap 2. Maak daarvoor gebruik van de volgende checklists: 

  • Dranken
  • Tussendoortjes
  • Warme maaltijden
  • Broodjes

Info analyseren en verwerken

Heb je alle info verzameld? Dan kan je alle gegevens analyseren en verwerken. Deze informatie kan je helpen bij de volgende stappen.