Iedereen heeft af en toe een duwtje in de rug nodig om het ‘gezonde’ gedrag te stellen. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen zoals speciale pauzesoftware die aangeven wanneer het tijd is om even recht te staan.

Pauzesoftware, zoals de Rise&Recharge app, workrave of de Big stretch reminder reminder, vertelt je wanneer het tijd is om het zitten te onderbreken. Sommige software koppelt micropauzes aan andere bewegingstussendoortjes. Pauzesoftware kan gratis of betalend zijn. Bij de meeste pauzesoftwareprogramma’s kan je ervoor kiezen om je pauzes uit te stellen of te negeren. Bij andere heb je dan weer de optie om de pauzes dwingend te maken. Vaak kan je de software volgens je eigen wensen instellen. Pauzesoftware werkt (op korte termijn) en is een goede reminder om te wisselwerken. Dat is elk half uur even rechtstaan. Maar let op. Pauzesoftware werkt alleen als de melding je werk niet stoort en je ze kan omzeilen als ze niet past. 

Pauze via je agenda

Heb je geen pauzesoftware? Dan kan je je pauzes inplannen in je Outlook- of softwareagenda. Is het tijd om even recht te staan? Dan krijg je een waarschuwing via je agenda. Stel een pauze in via een terugkeerpatroon. Werk je binnen je onderneming met een gedeelde agenda? Stuur je medewerkers dan een ‘sta even recht’-verzoek. Je kan via een gedeelde agenda zelfs georganiseerde beweegmomenten inplannen en sensibiliserende boodschappen opnemen in uitnodigingen voor vergaderingen die meer dan 30 minuten duren. 

Post-its

Ben je helemaal niet te vinden voor hoogtechnologische oplossingen? Geen probleem. Ook een post-it op een scherm, een herinnering in een gsm of de vraag aan collega’s om je een seintje te geven wanneer het tijd is voor een concentratieboost kan je als reminder gebruiken.

Wat past het best bij jouw onderneming?

Welke methode voor je onderneming het meest geschikt is, hangt af van de persoonlijke voorkeur van je medewerkers en de situatie. Pauzesoftware kan voor sommige medewerkers enerverend zijn. Anderen zullen een ‘sta even recht’-verzoek op een diepe zucht onthalen. Ga na welke methode in jouw onderneming, voor jouw medewerkers werkt. Luister naar de verschillende meningen en voorkeuren.