Uit welke bouwstenen bestaat geluk? Kan ik mijn geluksgevoel beïnvloeden? Kan ik verdrietig en tegelijkertijd toch ook gelukkig zijn? Hoe geef ik op een laagdrempelige (en leuke) manier les over het thema? Deze en nog vele andere vragen komen aan bod in het lespakket ‘Geluksdriehoek’. Voor het lager- en het secundair onderwijs.

Lespakket visual FB Ba O SO

Wat is het lespakket Geluksdriehoek

Met dit lespakket geef je de leerlingen inzicht in de geluksdriehoek, een wetenschappelijk onderbouwd model over wat geluk is én hoe je er aan kunt werken. De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken en een oranje bol. De bouwblokken zijn: je goed voelen, jezelf kunnen zijn en goed omringd zijn. De oranje bol staat voor moeilijke momenten en tegenslagen die de geluksdriehoek uit balans kunnen brengen.

Het is een kant-en-klaar, interactief en gratis digitaal lespakket dat geschikt is voor leerlingen uit de 1ste, 2de en 3de graad van zowel het lager als het secundair onderwijs.

Mooi uitgewerkt lespakket om mee aan de slag te gaan in de klas!
- leraar via Klascement


Doelstellingen

De leerlingen ...

  • kunnen met eigen woorden weergeven dat er verschillende elementen invloed hebben op het geluksgevoel (jezelf kunnen zijn, je goed voelen en goed omringd zijn).
  • voelen aan dat perfect geluk niet bestaat.
  • beseffen dat werken aan geluk belangrijk is en dat ze iets kunnen doen om hun eigen geluk in handen te nemen.
  • ontdekken dat iedereen moeilijke momenten heeft en manieren zoekt om ermee om te gaan.

10 lesfiches voor verschillende leeftijdsgroepen

We definieerden 5 leeftijdsgroepen: 5-7j, 8-10j, 11-12j, 13-14j en 15+. Voor iedere leeftijdsgroep bevelen we telkens 2 verschillende lessen aan die geluk via een andere invalshoek benaderen. Voor het lager onderwijs is de ene les is wat taliger en de andere meer beeldend opgevat, terwijl er voor het secundair onderwijs eerder inductief, dan wel deductief te werk wordt gegaan. De leerkracht kiest dus de les die het beste bij zijn/haar klas past. Zo brengen jullie samen de geluksdriehoek tot leven.

Voor wie aan de slag wilt gaan met thema's gerelateerd aan geluk, zoals veerkracht, ontwikkelen we uitbreidingen op het lespakket. Voor ieder wat wils, dus!

Structuur van de lessen

Elke lesfiche bevat informatie over het lesidee, de doelen, een beknopte structuur van de les met handleiding, een gedetailleerde uitwerking en verschillende bijlagen, allemaal vervat in een kant en klare, interactieve pdf.

Tijdsbesteding

De lessen duren ongeveer 1 à 2 lesuren.

Inspirerende inhouden

Leerlingen kennis bijbrengen over geluk hoeft niet saai, zweverig of hoogdravend te zijn! Het lespakket rond de geluksdriehoek maakt gebruik van verschillende laagdrempelige, inspirerende en toffe inhouden, zoals bijvoorbeeld een kamishibai verhaal, kaartspel, een uitnodiging tot filosoferen tot het maken van een ‘gelukskrant’.

Kennis én kunde met de Happy Snacks

Educatie is natuurlijk heel erg belangrijk: weten waar je geluk uit wordt opgebouwd kan er voor zorgen dat je leerlingen bewuster en actiever stilstaan bij hun eigen geluk. Door hier dan ook effectief mee aan de slag te gaan kunnen gewoontes gekweekt en vaardigheden versterkt worden die bijdragen aan het geluk van je leerlingen. Hoe doe je dit? Met de Happy Snacks, dé toolkit om actief aan de slag te gaan met geluk in de klas!

Download nu het lespakket Geluksdriehoek

Lessen lager onderwijs:

    Download de volledige lesbundel voor het basisonderwijs

    Lessen secundair onderwijs:

      Download de volledige lesbundel voor het secundair onderwijs


      Uitbreidingen:

      Wil je aan de slag met thema's gerelateerd aan geluk, zoals veerkracht? Dan kan je gebruik maken van deze uitbreidingen op het lespakket. Op tijd en stond worden er extra uitbreidingen toegevoegd. Laat het zeker weten moest je vragende partij zijn voor een bepaald thema. Dan bekijken we de mogelijkheden.