Expeditie Geluk

Vanaf 1 september tot 24 december 2024 kunnen leerlingen uit het lager onderwijs gratis op Expeditie Geluk 'in space' vertrekken. De klas duikt in een online spel, waar bekende personen klasopdrachten geven die de sociaal-emotionele vaardigheden trainen. En dat is belangrijk om het mentaal welbevinden te versterken & om tot leren te komen!

Foto klasje Expeditie Geluk 2021

Wat?

Tijdens Expeditie Geluk ga je samen met je klas op ontdekkingstocht in een online spelwereld. Die wereld is helemaal ingekleed 'in space'! 🛸

Jullie missie? Planeet Pa-R-ty bereiken: daar wacht er een DJ-set van Olly Wannabe voor een heus klasfeest. Maar daar moeten jullie natuurlijk wél iets voor doen..

 • Voor schooljaar '24-'25 is er leuk nieuws:
  alle klassen kunnen zich gratis inschrijven voor Expeditie Geluk!
 • Voor schooljaar '23-'24 zijn de inschrijvingen afgesloten.
  Nam je deel aan deze editie? Je blijft tot einde schooljaar toegang hebben tot het platform via jouw login.

Hoe?

Met de hele klas ga je in de online spelwereld samen op zoek naar videoboodschappen van bekende personen, zoals de TikTokkers ‘Boris en Broer’. Zij dagen de leerlingen uit om samen met de klas speelse, laagdrempelige opdrachten tot een goed einde te brengen.

Elk van de opdrachten traint belangrijke sociaal-emotionele vaardigheden die je ook terugvindt in de geluksdriehoek.

Voor wie?

🚀 Alle klassen uit het lager onderwijs kunnen op Expeditie Geluk vertrekken.

🚀Zowel voor de 1ste, 2de en 3de graad zijn er opdrachten op maat.

🚀 Werk je in het buitengewoon onderwijs? Bekijk de opdrachten om (url hierboven) te zien of het iets voor jouw klas kan zijn. Deze leraar was alvast enthousiast:

"Dat je zelf je opdrachten kan selecteren als leraar is heel handig is het buitengewoon onderwijs: ik kon vooraf alles doornemen en kijken wat best past bij mijn leerlingen en hun niveau."

⚠️Namen jij en je collega's ook deel in 2023? Jullie kunnen zich opnieuw inschrijven op de gratis editie van 2024, maar stem goed af met je collega's welke opdrachten jouw leerlingen al uitvoerden in 2023.

Wanneer?

🚀 Jouw klas inschrijven? Vanaf 1 september 2024.
Na inschrijving krijg je een klasaccount dat je toegang geeft tot de online spelwereld.

🚀 Spel spelen met de klas? Tussen 1 september en 24 december 2024.
We raden aan om na inschrijving één week de tijd te nemen om de online spelwereld te leren kennen, de handleiding te lezen en de opdrachten voor te bereiden.

🚀Hoe lang duurt het spel? Elke klasopdracht duurt ongeveer 1 lesuur. Om Planeet Pa-R-ty te bereiken (= jullie missie) moeten jullie minstens 4 klasopdrachten doen. De minimale speltijd is dus ongeveer 4 lesuren + 30 minuten klasfeest op Planeet Pa-R-ty.
In de infofiche lees je waarom we adviseren meer tijd te voorzien.


🚀 Wanneer speel ik het spel? Je kiest zelf wanneer je de opdrachten uitvoert (bijv. elke week van de maand, elke dag van de week, op 1 volledige dag, ...).

Expeditie Geluk Opdracht

Kinderen leren op een speelse en ongewone manier omgaan met gevoelens door plezante groepsactiviteiten. Het bevordert de teamgeest en de activiteiten maken veel los op een ongedwongen manier. Het project beklijft en zindert na.

Leraar editie 2023

Het Expeditie Geluk-effect

Juf kim impact 2

Expeditie Geluk zet iets in gang bij je leerlingen. Juf Kim zag het ook in haar klas!

EG in cijfers

Cijfers liegen niet. 84% van de leerkrachten wil opnieuw deelnemen volgend schooljaar.

Juf Kim lln

Het succes van Expeditie Geluk? Het instant enthousiasme van de leerlingen!

Zit je nog met vragen?

Dan zijn de online infomomenten in juni of september '24 ideaal voor jou! Schrijf je in via onderstaande knop, of check vooraf ook de veelvoorkomende vragen (FAQ) of mail ons: expeditiegeluk@gezondleven.be.

Waarom deelnemen?

  • Je leert je leerlingen belangrijke (sociale) vaardigheden voor het leven.
  • Een gelukkige klas is een gelukkige leerkracht. 
  • Werken aan mentaal welbevinden kan ook gewoon leuk, speels en laagdrempelig zijn. 
  • Je kan zelf je eigen expeditie samenstellen: geen platgetreden paden, maar een actie helemaal op maat van jouw beschikbare tijd en de noden van je klas.
  • Bekende koppen, zoals de Ketnet-wrappers, nemen je klas mee op sleeptouw.
  • Met één actie werk je aan tal van eindtermen (Lichamelijke Opvoeding, Mens en Maatschappij, Muzische Vorming, Nederlands, Sociale Vaardigheden).
  • Je draagt je steentje bij aan het gezondheidsbeleid op school, dat sinds het decreet leerlingenbegeleiding (2018) een onderdeel is van het beleid rond leerlingbegeleiding.
  • Preventie loont en helpt om kinderen te wapenen tegen moeilijke momenten, stress of tegenslag.
  • Je krijgt de nodige ondersteuning als leerkracht, gaande van kant-en-klare lesfiches tot de nodige nazorg.

Wat na Expeditie Geluk?

 • Op de website www.gezondleven.be/gelukindeklas vind je meer lesmaterialen die je een heel schooljaar lang kan gebruiken om te werken aan geluk in de klas!
 • De website www.gezondeschool.be biedt je school handvatten en een stappenplan om projecten als Expeditie Geluk te integreren in een gedragen welbevindenbeleid.
Gidk kleiner

De initiatiefnemers

Expeditie Geluk is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, met de steun van de Vlaamse Overheid (Departement Zorg) en Assuralia (beroepsfederatie van verzekeraars).