Meten is weten. Natuurlijk ben je benieuwd naar wat al die inspanningen hebben opgeleverd! Door je acties te evalueren, ontdek je wat werkt en wat niet. Zo kun je het in de toekomst nóg beter aanpakken.

Evalueren gebeurt niet noodzakelijk op het einde van een actie, maar kan ook tussentijds (bv. op elk teamoverleg). Zo kan er nog bijgestuurd worden indien nodig.

Er kunnen 3 soorten evaluaties gebeuren:

  • Het proces: Hoe is de actie verlopen? Was de actie uitvoerbaar? Was de werkdruk niet te hoog? Welke knelpunten zijn er ondervonden tijdens de uitvoering?
  • Het effect: Heb je je doelstellingen bereikt? Welke impact had de actie op de kennis, attitudes en vaardigheden van personeel en kinderen? Welke impact had de actie op de ouders?
  • De tevredenheid: Hoe tevreden zijn personeel, kinderen en ouders over de actie? Dit kan door reacties te bevragen of te observeren.

Enkele tips:

Om het je iets gemakkelijker te maken, geven we enkele tips voor de evaluatie van je acties mee.

  • Wees duidelijk over wat je precies wil meten en hou het eenvoudig.
  • Evalueer specifieke onderdelen van het project in plaats van het project in z’n geheel.
  • Communiceer een positieve evaluatie zeker naar de betrokken partijen voor een welverdiende motivatieboost.
  • Gebruik de vragenlijsten van de analyse van de beginsituatie opnieuw. Door deze vragenlijsten opnieuw in te vullen ontdek je of de werkpunten ondertussen aangepakt zijn.
  • Vul de gezondheidsmatrix nog eens in. Zo ontdek je rond welke strategieën en op welke niveaus er nu gewerkt wordt, en waar er nog hiaten zijn. En zo zie je in één oogopslag of je verschillende acties al een samenhangend geheel vormen.
  • Met het zelfevaluatie-instrument MeMoQ van Kind & Gezin kan je de pedagogische kwaliteit van je kinderopvang nagaan en bevorderen. Het lijkt veel werk… Maar, ook de inspecteurs van de Zorginspectie gebruiken dit instrument, dus op deze manier kijken jullie alvast door eenzelfde bril!
    Weet je niet goed hoe aan de slag te gaan met de resultaten van MeMoQ? Door onze vragenlijsten rond voeding en beweging te doorlopen ontvang je heel wat concrete tips en oplossingen om te werken aan de verschillende dimensies van MeMoQ.
  • ZiKo- en ZiKo-Vo zijn twee instrumenten van Kind & Gezin voor zelfevaluatie. ZiKo is het instrument om je kinderopvanglocatie te evalueren door een groep kinderen te observeren. ZiKo-Vo is een instrument om de evolutie van een kind op te volgen. Beide instrumenten kijken hoe kinderen zich voelen in de kinderopvang en of ze geboeid bezig zijn. Ze helpen om op een eenvoudige manier de opvang af te stemmen op de kinderen.