Als apotheker speel je een grote rol in het preventielandschap. Je zorgt mee dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen met de juiste producten, informatie en tijdig doorverwijzen. Zo kan jij je klanten ook ondersteunen in een gezonder eetgedrag. Gezonde voeding is belangrijk voor iedereen om een gezond gewicht te hebben en houden, en om risico’s op aandoeningen te beperken. Hoe kan je over gezonde voeding praten in de apotheek? Ontdek het hier.

Hoe ga je aan de slag?

Wil je je klanten een duwtje in de goede richting geven van gezonde voedingsgewoonten?

Stap 1: Doorloop de e-learning

Om je hierbij te helpen hebben we een e-learning over praten over gezonde voeding in de apotheek. Krijg handvaten om het gesprek over voeding aan te gaan. Leer de basis van gezonde en milieuverantwoorde voeding aan de hand van de voedingsdriehoek: wat is het en hoe doe je dat? Laat je inspireren door concrete tips en materialen om het gesprek over gezonde voeding aan te gaan en je klant te informeren.

Stap 2: Plaats je gespreksstarters

Bestel gratis educatie- en nudging materialen op gezondleven.be. Plaats je gespreksstarters strategisch. Kijk hieronder voor een lijst van materialen en waarvoor je ze kan gebruiken.

Wat?

GebruikstipWaarom?
Affiche van de voedingsdriehoekHang de affiche op aan de balie van je apotheek in het zicht van je klanten.Deze affiche toont in één oogopslag wat gezonde én milieuverantwoorde voeding is.
Poster ‘Suikerklontjes in dranken’De posters met de suikerklontjes kunnen een echte eyeopener zijn en mensen aan het denken zetten. Het zijn daarnaast ook de ideale gesprekstarters.
Poster ‘Suikerklontjes in tussendoortjes’

Stap 3: Gebruik de gesprekskaart over gezonde voeding

Gebruik de onderstaande gesprekskaart om het gesprek rond voeding aan te gaan met je klant.

Merk je de nood bij je klant voor meer individuele begeleiding/informatie? Verwijs tijdig door. Voor individuele aanbevelingen is advies op maat door een professional aan te raden, bijvoorbeeld om medische redenen, bij vermageren, bij zwangerschap en borstvoeding, (jonge) kinderen, intens sporten, eetstoornissen, … De klant kan terecht bij een diëtist, Kind en Gezin of bij de helpdesk van Eetexpert.

Stap 4: Geef interessant materiaal mee aan je klant

Laat je je klant graag naar huis gaan met tastbare informatie? Geef een folder, flyer of webadres mee. Bestel gratis educatiematerialen op gezondleven.be. Kijk hieronder voor een lijst van materialen en waarvoor je ze kan gebruiken

Wat?

GebruikstipWaarom?
Folder van de voedingsdriehoek

Overloop de tips kort en geef de folder mee met je klant om zelf wat uitgebreider te kunnen lezen.

Geef een samenvatting van gezonde voeding en de tips van de voedingsdriehoek mee met deze handige folder.
Kaartje Zeker Gezond en Mijn Gezond Leven

Verlekker je klant met leuke en gezonde recepten. Geef het kaartje mee zodat ze weten waar ze te vinden.

Geef je klant/patiënt praktische tools om met gezonde voeding aan de slag te gaan. Voor een persoonlijke actieplan met concrete tips kunnen ze terecht op mijn.gezondleven.be. Op Zeker Gezond vinden ze meer dan 1000 recepten om gezond te koken.
Kaartje Zeker Gezond en Mijn Gezond LevenOverloop kort de folder en geef de link mee zodat je klanten op hun eigen tempo de folder kunnen lezen.Heb je een oudere of familielid van een oudere in je apotheek? Geef dan de link naar de folder over gezonde voeding voor ouderen en preventie van ondervoeding mee.

Graag nog bijkomende materialen om je klant naar door te verwijzen? Kijk hieronder voor een lijst met extra materialen en waarvoor je patiënt/klant ze kan gebruiken.

Wat?

GebruikstipWaarom?
Infographic weekmenuLaat zien waar je patiënt deze infographic kan vindenDit is de ideale tool om een weekmenu op te stellen én rekening te houden met het seizoen.
Infographic Gezond boodschappenlijstjeLaat zien waar de patiënt/ het boodschappenlijstje kan vinden.Gezonder eten begint bij het maken van de gezonde keuzes in de supermarkt. Dit gezond boodschappenlijstje helpt je patiënt te eten volgens de voedingsdriehoek. Het bied dus een zeer goede houvast bij het winkelen.

Meer info en materialen voor jou en je klant?

Voedingsdriehoek

 • Gezond en milieuverantwoord eten: wat is dat nu precies? Met de voedingsdriehoek willen we richtlijnen geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Lees meer over gezonde voeding.

  Materialen bij de voedingdriehoek

  Gezondheidstestjes

  • Eet jij voldoende groenten en fruit? Drink je voldoende water? Adviseer je klant om de gezondheidstestjes in te vullen voor een persoonlijk actieplan., lees meer.

  Recepten met seizoensgebonden groenten en fruit

  • Heeft je patiënt kookinspiratie nodig? Raad Zeker gezond aan, een database aan gezonde recepten. Verwijs naar de filter in onze receptenapp Zeker Gezond. Daar vindt je in één klik recepten met heerlijke seizoengroenten en -fruit!

  WAT- en HOE-filmpjes

  • Heb je een scherm? Speel dan de filmpjes met WAT- en HOE-boodschappen af. Om je klanten doorlopend te informeren over gezonde voeding, meer info vind je hier.