“Het huiselijke, kinderen hun thuis vervangen: dat vertaalt zich in het maken van tiramisu, cakejes bakken,… Soms is dat zelfs geen activiteit, hé. Die geur geeft de opvoeder gewoon het gevoel dat hij bijdraagt aan de huiselijke sfeer.”
psycholoog, MFC

Koken en eten is zoveel meer dan een huishoudelijke taak en voedingsstoffen opnemen. Het gaat om zorgen voor elkaar, samen zijn, bijpraten ... Althans: dat is het mooie plaatje. Opgetrokken neuzen, opwellende tranen en weggesmeten servies zijn geen ongeziene taferelen. Jullie willen jongeren klaarstomen om zelf hun potje te koken, of kinderen doen proeven van de smaken van de wereld? Gerecht op gezond leven geeft jongeren de pot in de hand en laat hun kookvuur aanwakkeren. Kinderen krijgen er, misschien voor het eerst, zicht op hoe de vork in de steel zit als het op koken aankomt.

“Als ze pasta maakt voor haar leefgroep, leeft haar papa terug een beetje. “Het is zijn recept, dat ik met mijn vrienden hier deel hé”, zegt A. Ze doet het graag, iets teruggeven aan iedereen in de voorziening.”
A. in Studio JijWeet
Gerecht op gezond leven tekst 2

Geïnspireerd op Komen Eten, koken de jongeren elk om beurt voor de groep. Ze worden hiervoor ondersteund door een begeleider. De gasten geven elkaar punten op ‘sfeer en gezelligheid’, ‘gezond’ en ‘lekker’. Elke week kookt een gast samen met 1 begeleider voor de rest van de groep. De gast stelt in de week/weken ervoor een menu op, samen met de begeleider. Aan de hand van de voedingsdriehoek en de Zeker Gezond-website of -app komen er zeker enkele gezonde opties in beeld. Tafelschikking is natuurlijk ook belangrijk. Laat de inspiratie ongelimiteerd los en kom tot de gezelligste tafel van de week. Onze placemats geven alvast wat speelse inzichten in gezonde voeding. Eens de punten zijn opgeteld, kunnen de prijzen verdeeld worden. Je kan ook kiezen voor een gezamenlijke prijs in de vorm van een unieke eetervaring. Zijn de gasten al eens op restaurant geweest? Hebben jullie al eens eten besteld en laten leveren?

Gerecht op gezond leven tekst

Voor kinderen kan je de taken verdelen zodat de jongere het menu mee opstelt, de mise en place deels op zich neemt en de begeleider het effectieve koken voor zijn rekening neemt. Een mogelijk extraatje: motiveer een vijftal collega’s uit onverwachte hoek om mee te koken. Bijvoorbeeld iemand van het onderhoudspersoneel, een contextbegeleider, de teamverantwoordelijke en een begeleider. Elk kind kiest iemand om samen een menu op te stellen. De gevaarlijkste taken neemt de professional op zich en naar vermogen kan elk kind bijdragen aan de menu. Zo zien kinderen de beroepskrachten op een andere manier, in een andere relatie. Ook hier kan je werken met de placemats om spelenderwijs meer te leren over gezonde voeding. Eens de punten voor ‘smaak’, ‘gezelligheid’ en ‘gezond’ zijn opgeteld, kunnen de prijzen verdeeld worden. Je kan ook kiezen voor een gezamenlijke prijs in de vorm van een unieke eetervaring. Zijn de kinderen al eens op restaurant geweest? Hebben jullie al eens eten besteld en laten leveren?

De Pitstop, TCK binnen de Waaiburg vzw ging hiermee al aan de slag. Net als vzw Jong en de Gentse gezondheidspromotoren in de wijkgezondheidscentra!