Tijd, ruimte en aanmoediging geven om te spelen, geeft winst op een pak niveaus.
Het versterkt jullie gasten hun creativiteit, ze gaan meer oplossingsgericht denken en komen in verbinding met anderen … En da’s niet alles, want in beweging zijn, is voor velen een uitlaatklep waarmee ze rust creëren in hun hoofd en energie in hun lijf. Maar hoe pak je dat nu concreet aan als (context)begeleider?

Hoe zit het nu?

We zien dat er nog speelruimte is bij de aanmoedigingen om te bewegen en minder stil te zitten.

Tegelijk zijn er trajecten en projecten waarbij sport en spel succesvol worden ingezet binnen sociaal werk. Ze vertrekken vanuit een duidelijke visie en principes. Het is geen toevallige, maar wel een bewuste en doordachte keuze. Een paar voorbeelden:

Zij hebben het zeker bij het rechte eind, want zowel op het vlak van de fysieke als de mentale gezondheid is het resultaat van sport en spel enorm:

“Door die workshop kickboksen heb ik terug zin gekregen om te gaan sporten. Ik deed dat vroeger heel graag en heb dat dan eigenlijk jaren laten liggen. Ik heb nu aan mijn maatschappelijk werker gevraagd of ik mag starten in een sportclub. Het lijkt me echt heel fijn om ook buiten De Krachtmolen iets te doen te hebben.”
jongere bij De Krachtmolen
“In één van de zaalvoetbalteams dook een jongere plots maandenlang niet meer op. Toch bleef de trainer hem consequent berichten sturen rond afspraken voor trainingen en wedstrijden. Ook zijn individuele begeleider en andere mensen uit zijn netwerk, polsten regelmatig naar zijn verdere sportieve plannen. De boodschap was: we blijven je zien als sporter, als deel van het team. We blijven je bevestigen in jouw identiteit als sporter. Na zes maanden pikte hij opnieuw in.”
Gijs, sportcoördinator Minor Nadko vzw

Drie concrete tips

Tip 1:

Zorg voor een aantrekkelijk en open aanbod vol variatie.

Laat ze experimenteren. Zodat ze al spelend even ontsnappen aan hun problemen, hun zelfvertrouwen een boost geven, zich betrokken voelen bij anderen én de samenleving. Maar euh … wat doen die gasten graag? Daar kom je achter via photovoice.

Sport en spel eerste tip tekst

Haal inspiratie uit deze workshops en initiaties: Geestig gezond sporten (CANO Vlaanderen), Move it! (Parantee-Psylos) en Street Action Ronse (Buurtsport).

Durf ook vernieuwend te denken en vind nieuwe invalshoeken om jullie gasten in beweging te brengen. Zoek iets wat ze triggert, iets waarmee je je initiatief kan ‘verkopen’. Zoals deze projecten:

  • Bokslessen met politie (Gent)
  • Jeugdwelzijnsoverleg (Ronse, Turnhout …)
  • Wandelen met (asiel)hond (verschillende locaties)
“Ik zag het project wel zitten, omdat het een gezellige sportieve dag zou worden. Daarnaast wilde ik vooral ook eens zien hoe die agenten ervoor stonden, of ze het zouden kunnen. Maar die dag leerde ik de Gentse flikken op een andere manier kennen.”
jongere uit de Bloemekenswijk

Tip 2:

Maak het makkelijk en leuk om te bewegen:

  • Neem beweging en sport op in het intakegesprek en handelingsplan, zodat je het er vaak over hebt en kijkt wat beter kan. (Oranjehuis)
  • Organiseer een sportdag en barbecue met partners (bv. Samenlevingsopbouw en Arktos). (Dagcentrum De Takel)
  • Geef zakgeld om na het sporten iets te drinken en de vrijheid om er even na te praten.
  • Betrek de gasten in huishoudelijke taken die je samen doet. Bekijk het als quality time: met Prince op de achtergrond een stofzuigsessie of afwassen met de kookploeg. (OLO)
  • Geen plek zo leuk als een buitenspeelplek waar de grenzen eindeloos ver lijken te zijn.

Tip 3:

En omdat het toch zo goed is voor je gezondheid: doe mee!

  • Ga supporteren.
  • Richt je eigen ploeg op en organiseer een match.
  • Laat het kind in je los en speel volop mee (zowel met de gewoonste spelletjes als de ingewikkeldste skateflicks).
“Ze (de begeleiders) leiden de groep, maar zijn ook onderdeel van de groep. Ze doen zelf mee.”
jongere bij De Krachtmolen