Ga voor peulvruchtenplezier!

Een Vlaming en zijn vlees: ze lijken wel een onafscheidelijk duo. Toch doe je er goed aan om dat vlees minstens één keer per week – en bij voorkeur meerdere keren – links te laten liggen. Regelmatig vlees vervangen? Doen! Het is goed voor de gezondheid en het milieu. Met plantaardige voedingsmiddelen, zoals peulvruchten, is het een peulschil. Ook weinig bewerkte vleesvervangers, zoals tofu, tempé en seitan zijn redders in nood.

Draag bij aan de gezondheid van ouderen en zet eens peulvruchten op het menu. Peulvruchten zijn gemakkelijk en snel te bereiden en heerlijk veelzijdig. Ze zijn bovendien lang houdbaar en lief voor de portemonnee en het milieu. Ondersteun je ouderen om voor een plantaardige maaltijd te kiezen. Meer weten? Neem een kijk op de Peulvruchten pagina!

Zin om peulvruchten op het menu te zetten? Houd dan hier rekening mee:

  • Herkenbaar: verkies herkenbare peulvruchten (bonen, linzen, …) boven minder gekende alternatieven zoals tofu en quorn. Ouderen zijn hier meestal niet zo mee vertrouwd.
  • Smaakvol: maak de maaltijd (visueel) aantrekkelijk en lekker.
  • Vorm: stoofpotjes, eenpansgerechten en ovenschotels zijn gemakkelijk om peulvruchten in te verwerken. Je kan ze ook toevoegen aan groenterijke sauzen, wokgerechten en soep.
  • Half-half: wennen aan de smaak van peulvruchten? Combineer ze dan met vlees, zoals gehakt gemengd met linzen, of spekblokjes met tofureepjes. Gebruik stap voor stap meer peulvruchten en minder vlees.
  • Variant: maak eens een vegetarische variant van een gekend gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel (zoals hachis parmentier) met een vegetarisch alternatief voor het gehakt.
  • Benaming: geef het gerecht een leuke naam. ’Groentepasta van de chef’ klinkt net iets spannender dan ‘vegetarische pasta’. Of benoem het zoals een klassiek gerecht (bv. jagersschotel met gehakt/vegetarisch gehakt).

Aan de slag met peulvruchten?

Deel je enthousiasme en maak je ouderen en medewerkers warm voor lekkere recepten met peulvruchten!

  • Hang één van de posters op.
  • Plaats infobordjes over het menu op de tafels en/of ga aan de slag met de peulvruchten infographic.
  • Voorzie korte boodschappen over peulvruchten op tafeldisplays en placemats. Gebruik je liever zo weinig mogelijk papier? Kies dan voor digitale communicatie.
  • Plaats een bericht op het prikbord/in de huiskrant/op een scherm.

Peulvruchtenplezier!

Peulvruchten zijn lekker, gezond én milieuvriendelijk. Ze hebben alle troeven om het ideale voedingsmiddel te zijn. Alleen... we kennen ze niet goed en eten ze te weinig. 

In onze voorziening (woonzorgcentrum/lokaal dienstencentrum) vinden we het belangrijk om mee te werken aan een goede gezondheid van onze bezoekers/bewoners. Daarom zetten we in op lekkere en gezonde maaltijden. Op het menu vind je vanaf nu ook heerlijke gerechten met peulvruchten. Benieuwd? Probeer het eens en verras je smaakpapillen!

  • Houd een proefsessie: laat een nieuw recept proeven en beoordelen door de ouderen en vergroot zo het enthousiasme en betrokkenheid. 
  • Organiseer een kookworkshop waar je samen een klassiek gerecht met peulvruchten combineert. Of gebruik de recepten van Zeker Gezond. 

Nood aan inspiratie?

Ga aan de slag met onderstaand recepten en kijk eens op Zeker Gezond voor nog meer recepten en ideeën.