Voeding

Gezonde en milieuverantwoorde voeding

Lager onderwijs

Derde graad

Eindtermen

ET WT 1.7      Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens
ET WT 1.8      De leerlingen kunnen de functie van belangrijke organen die betrokken zijn bij ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop in het menselijk lichaam verwoorden op een eenvoudige wijze.
ET WT 1.19      De leerlingen beseffen dat het nemen van voorzorgen de kans op ziekten en ongevallen vermindert.

Leerdoelen

Kennis

  • Kinderen schetsen hoe voedsel wordt verwerkt in ons lichaam
  • Kinderen schetsen dat eiwitten vetten en koolhydraten een bron van energie zijn
  • Kinderen schetsen dat we vitaminen, mineralen en vezels nodig hebben voor de vertering van ons voedsel
  • Kinderen sommen voorbeelden op van voedingsmiddelen die hoofdzakelijk eiwitten, vet of koolhydraten bevatten
  • Kinderen leggen met eigen woorden uit dat de voedselbehoefte verschilt tussen personen afhankelijk van factoren als gewicht, lengte, leeftijd, activiteit, …
  • Kinderen sommen op wat en hoeveel kinderen per dag van voedingsmiddelen (niet voedingsstoffen) nodig hebben
  • Kinderen leggen met eigen woorden de relatie tussen groei, beweging en eetgewoonten uit
  • Kinderen formuleren het belang van gezonde voedingsmiddelen voor het behoud van een goede gezondheid
  • Kinderen onderkennen dat een variëteit aan voedingsmiddelen binnen bepaalde productgroepen (vb. verschillende soorten groenten en fruit) nodig zijn voor een goede gezondheid
  • Kinderen vertellen in eigen woorden waarom het belangrijk is om onze planeet gezond te houden en kunnen een aantal voorbeelden geven van acties die goed en minder goed zijn voor het milieu (gerelateerd aan voeding)
  • Kinderen weten dat gezonde voeding meestal ook goed is voor de planeet

    Materialen en methodieken