Lege calorieën en ultrabewerkte voeding | 2de graad LaO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Lager onderwijs
Tweede graad
Eindtermen
ET WT 1.7 Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens
ET WT 1.8 De leerlingen kunnen de functie van belangrijke organen die betrokken zijn bij ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop in het menselijk lichaam verwoorden op een eenvoudige wijze.
ET WT 1.19 De leerlingen beseffen dat het nemen van voorzorgen de kans op ziekten en ongevallen vermindert.
Leerdoelen
Kennis
- Kinderen weten welke voedingsmiddelen in de rode bol staan
- Kinderen weten dat we het best zo weinig mogelijk van deze voedingsmiddelen eten omdat ze vaak niet goed zijn voor de gezondheid en de planeet
- Kinderen leggen uit dat extra’s zoals snoep, koek, zoute snacks en zoete dranken een aanvulling zijn bovenop de maaltijden en niet de overhand mogen krijgen
Materialen en methodieken
- Gezond Leven materialen voeding voor basisonderwijs
- Educatief pakket Lekker Gezond!
- Affiche tussendoortjes
- Affiche drankjes
- Recepten app Zeker Gezond met gezonde en milieuverantwoorde recepten, boodschappenlijstje en weekmenu
- Handleiding actieve spelletjes over de voedingsdriehoek met spelkaartjes (neutraal en gekleurd)
- Traktaties in de basisschool en traktatieboekje
- Materialen voedingsdriehoek
- Afbeelding van de voedingsdriehoek
- Afbeelding lege voedingsdriehoek
- Kleurplaten van de voedingsdriehoek
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (duurzame voeding – 2de graad lager onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)