Voeding

Gezonde en milieuverantwoorde voeding

Lager onderwijs

Derde graad

Eindtermen

ET WT 1.7      Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens
ET WT 1.8      De leerlingen kunnen de functie van belangrijke organen die betrokken zijn bij ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop in het menselijk lichaam verwoorden op een eenvoudige wijze.
ET WT 1.17      De leerlingen kunnen gezonde en ongezonde levensgewoonten in verband brengen met wat ze weten over het functioneren van het eigen lichaam.

Leerdoelen

Kennis

  • Kinderen kunnen aangeven dat voedingsmiddelen uit de rode bol vaak te veel suiker, vet en/of zout bevatten en vaak heel erg bewerkt zijn

    Vaardigheden & attitudes

    • Kinderen kunnen hun eigen eetpatroon in kaart brengen wat betreft zoete, zoute, vette en grote snacks
    • Kinderen kunnen omgaan met snacks (bv. niet te veel en niet te vaak)
    • Kinderen kunnen gezonde alternatieven bedenken om ongezonde snacks te vervangen
    • Kinderen kunnen gezonde alternatieven bedenken voor frisdranken: water, thee, ongezoete melk

    Materialen en methodieken