Lege calorieën en ultrabewerkte voeding | 3de graad LaO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Lager onderwijs
Derde graad
Eindtermen
ET WT 1.7 Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens
ET WT 1.8 De leerlingen kunnen de functie van belangrijke organen die betrokken zijn bij ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop in het menselijk lichaam verwoorden op een eenvoudige wijze.
ET WT 1.17 De leerlingen kunnen gezonde en ongezonde levensgewoonten in verband brengen met wat ze weten over het functioneren van het eigen lichaam.
Leerdoelen
Kennis
- Kinderen kunnen aangeven dat voedingsmiddelen uit de rode bol vaak te veel suiker, vet en/of zout bevatten en vaak heel erg bewerkt zijn
Vaardigheden & attitudes
- Kinderen kunnen hun eigen eetpatroon in kaart brengen wat betreft zoete, zoute, vette en grote snacks
- Kinderen kunnen omgaan met snacks (bv. niet te veel en niet te vaak)
- Kinderen kunnen gezonde alternatieven bedenken om ongezonde snacks te vervangen
- Kinderen kunnen gezonde alternatieven bedenken voor frisdranken: water, thee, ongezoete melk
Materialen en methodieken
- Gezond Leven materialen voeding voor basisonderwijs
- Educatief pakket Lekker Gezond!
- Affiche tussendoortjes
- Affiche drankjes
- Recepten app Zeker Gezond met gezonde en milieuverantwoorde recepten, boodschappenlijstje en weekmenu
- Handleiding actieve spelletjes over de voedingsdriehoek met spelkaartjes (neutraal en gekleurd)
- Traktaties in de basisschool en traktatieboekje
- Materialen voedingsdriehoek
- Afbeelding van de voedingsdriehoek
- Afbeelding lege voedingsdriehoek
- Kleurplaten van de voedingsdriehoek
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (duurzame voeding – 3de graad lager onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)