Plantaardige en dierlijke voeding | 1ste graad LaO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Lager onderwijs
Eerste graad
Eindtermen
ET WT 1.1 Leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze
noteren
ET WT 1.12 Leerlingen kunnen het verband illustreren tussen de leefgewoonten van mensen en het klimaat waarin ze leven.
ET WT 1.16 Leerlingen kunnen illustreren dat de mens de aanwezigheid van organismen beïnvloedt.
Leerdoelen
Kennis
- Kinderen geven aan waar voedsel vandaan komt, van planten of dieren
- Kinderen classificeren de oorsprong, afkomst en/of groeiwijze van verschillende voedingsmiddelen
Vaardigheden & attitudes
- Kinderen eten groenten en fruit (vb. tijdens een gezamenlijk klasmoment)
- Kinderen helpen fruit van de bomen plukken
- Kinderen maken kennis met de moestuin
- Kinderen kunnen basisproducten van planten zoals groenten, fruit, volkoren graanproducten (bv. brood, ontbijtgranen, pasta) categoriseren
- Kinderen leren ook minder gekende plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten (bv. kikkererwten en linzen) en noten en zaden eten
Materialen en methodieken
- Materialen voedingsdriehoek
- Educatief pakket Lekker Gezond!
- De Proefkampioen
- Oog voor lekkers
- Handleiding actieve spelletjes over de voedingsdriehoek met spelkaartjes (neutraal en gekleurd)
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (duurzame voeding – 1ste graad lager onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)