Plantaardige en dierlijke voeding | 2de graad LaO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Lager onderwijs
Tweede graad
Eindtermen
ET WT 1.7 Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens
ET WT 1.8 De leerlingen kunnen de functie van belangrijke organen die betrokken zijn bij ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop in het menselijk lichaam verwoorden op een eenvoudige wijze.
ET WT 1.19 De leerlingen beseffen dat het nemen van voorzorgen de kans op ziekten en ongevallen vermindert.
Leerdoelen
Kennis
- Kinderen illustreren welk voedsel van planten of dieren wordt bewerkt in de fabriek
- Kinderen geven weer welk voedsel van de boerderij, de visserij of uit de fabriek komt
Vaardigheden & attitudes
- Kinderen kunnen beschrijven welke voedingsmiddelen geproduceerd zijn in hun eigen land
- Kinderen kunnen de groei van plantaardig voedsel volgen, bv. via een schooltuintje• Kinderen kunnen een seizoenskalender gebruiken voor groenten, fruit en vis
Materialen en methodieken
- Materialen voedingsdriehoek
- Educatief pakket Lekker Gezond!
- De Proefkampioen
- Oog voor lekkers
- Handleiding actieve spelletjes over de voedingsdriehoek met spelkaartjes (neutraal en gekleurd)
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (duurzame voeding – 2de graad lager onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)