7 tips voor een actieve, coronaveilige zomer

10.07.2020

Zomer? Dat ruikt naar vakantie, plezier en zonnecrème! En dit jaar ook naar ontsmettingsgel en verplichte mondmaskers. Of je nu voor een staycation gaat of heel voorzichtig je grenzen verlegt: je blijft best actief. Je hoeft niet per se te gaan hardlopen of keihard te fitnessen. Blijven bewegen kan op veel manieren én coronaveilig. Wij zetten je op weg met 7 tips.

1. Duik in je zomer

Deze ligt voor de hand: ga zwemmen. Bij warme temperaturen is dat dubbel zo leuk. Want je krijgt én de voldoening van beweging én een welkome frisheid. Dat maakt van zwemmen een ideale activiteit voor de zomer. En je hoeft je absoluut niet te forceren, luister vooral naar je lijf. Ga rustig baantjes trekken, doe aquayoga, of ga voor wat harder werk: aquajogging, vlinderslag, crawl … En herbeleef je kindertijd met waterspelletjes. De heerlijke verkoeling krijg je er gratis bij.

De leukste openluchtzwembaden in Vlaanderen vind je hier. Opgelet: je zwemplekje reserveren is deze zomer nodig. Je weet wel waarom.

01 Duiken

2. Ga lekker shaken

Vreemd advies voor een organisatie die gezond leven aanmoedigt? Niet helemaal. Want we hebben het niet over cocktails, wél over shaken met je hele lijf. Dansen is gewoon leuk én actief. Trommel wat vrienden op, trek dansschoenen/strandslippers van en hop … Thuis, in de tuin … Zet die favoriete zomerbeats op! Voordeel van de huidige ‘situatie’? Niemand zal aan je lijf komen plakken. Want het mag niet.

3. Trek de natuur in

Niets heerlijker dan trekken in de natuur. Het brengt snel rust in je hoofd, je beweegt op eigen ritme en geniet tegelijkertijd van het uitzicht. En de wandelaars onder jullie komen zeker aan hun ‘trekken’ in Vlaanderen. Want er zijn tal van bewegwijzerde wandelpaden. Van flaneren in de stad over heuse trektochten in de bossen tot wandelen aan zee of op het platteland. Van bos- tot bloesemroutes. Je vindt vast iets in je buurt, naar je zin. Zoek je iets speciaals om met de kinderen te doen? Misschien is een blotevoetenpad een origineel idee?

4. Ga uitwaaien aan zee of elders

En pak die badmintonset, bal en vlieger mee. Want zo kan je nog een pluimpje slaan, volleybalset spelen en/of een rondje vliegeren. Bewegen op zacht zand is extra moeilijk, en dus extra goed voor je lijf. Krijg je het even te warm? Chanceke! Want de zee ligt gewoon aan je voeten. Wil je weten of het koppenlopen is aan de kust? Check de handige globale druktebarometer. Op die pagina vind je ook de strand- en dijkplannen die gelden van De Panne tot Knokke-Heist!

Is de zee wat te ver? Er is vast wel een meer of recreatiedomein in je buurt. Ook daar heb je zeeën van mogelijkheden: kanovaren, kajakken, suppen, surfen … Je ziet: voor waterratten is de zomer hét hoogseizoen. Is water niet zo je ding en blijf je liever op het droge? No big thing! Buiten valt er van alles te doen. Ga naar het park, de zoo, een botanische tuin. Of een pretpark. Die plaatsen brengen je sowieso in beweging. Maar - en hier zijn we weer -: vergeet niet te reserveren!

Zin in een frisse activiteit? Hier vind je alle plaatsen in Vlaanderen waar je kan zwemmen en watersporten.

5. Pak de fiets, niet de auto

Fietsen in de zomer is een twee-vliegen-in-één-klap-verhaal. Je beweegt en da’s gezond én je vangt veel wind. Verfrissend. Dus: neem die tweewieler zodra je kan. En leg de lat wat hoger: fiets iets verder dan je gewoon bent. Doe een ommetje, rijd naar een park in je buurt, bezoek familie … Of trek naar zee, naar je vakantiebestemming,. Zo vang je extra veel wind. (Hou wel je mond dicht als je die twee vliegen in één klap niet letterlijk wilt.)

03 Bike 2

6. Doe die avondwandeling

Zomer betekent ook lekker lange, zwoele dagen. Perfect om ’s avonds, als het buiten wat koeler is, nog eens de benen te strekken bij een aangename evening stroll. Net na het avondeten, i-de-aal voor de spijsvertering. En veel verkoelender dan de tv of smartphone op te zetten. De romantische zielen kunnen het wat langer rekken en geleidelijk overschakelen naar een sterrenwandeling.

7. Work-out at home

Eentje voor de thuisblijvers: doe lekker op je gemak een leuke work-out thuis. Deze krachtoefeningen kan je bijvoorbeeld overal doen, op eender welk moment, op jouw favoriete muziek. Je hoeft dus helemaal niet naar de gymzaal te trekken. In je tuin, op je terras, bij je zetel …

04 Kitchen Workout

Meer tips om minder te zitten en meer te bewegen in je vrije tijd? Die vind je hier.