Actrice Cathérine Kools leidt al 3 jaar een alcoholvrij leven

07.02.2023

Het hoort even hard bij februari als grijze luchten en schrikkeldagen: Tournée Minérale, het initiatief van De Druglijn dat mensen wil aanzetten om een maand geen alcohol te drinken. Ook actrice Cathérine Kools besloot om te stoppen met drinken. Alleen hield ze dat geen maand vol, maar ondertussen al bijna 3 jaar.

Even de pintjes, cocktails en wijntjes laten staan: het lijkt een fluitje van een cent, maar dat is het niet voor iedereen. 14% van de Vlamingen drinkt meer dan 10 glazen per week. Omdat té altijd te veel is, is het goed om regelmatig stil te staan bij je alcoholverbruik. "Ik ben op mijn 15de beginnen drinken. Dat was gewoon meedoen met de rest", vertelt Cathérine, die het boek 'Absolute Aanrader Alcoholvrij' schreef over hoe ze stopte met drinken. "Overal waar je komt, wordt alcohol geschonken. Dat is de normaalste zaak van de wereld, en dus denk je daar verder niet over na. Maar de laatste jaren vond ik dat de drank te veel ruimte in beslag nam. De dag nadien had ik er zoveel last van dat ik de dingen die ik wilde doen, door de kater niet meer deed. Alcohol remde mij af."

Hoe verliep je eerste stoppoging?

"Dat was in november 2019. Ik had het tegen niemand verteld. Maar de eerste keer dat ik ergens kwam, was het van: 'Ah, je drinkt er toch eentje mee?' En dan was ik mijn voornemen alweer half vergeten. Het was heel moeilijk om nee te zeggen."

Waarom?

"Omdat ik er zelf nog niet echt van overtuigd was dat ik wilde stoppen. Als je er niet over hebt nagedacht, ben je een vogel voor de kat. Dat is echt met vallen en opstaan gegaan. En dan kwam Tournée Minérale. Dat was een ideale aanleiding en een geweldig excuus om het nog eens te proberen. Dan ben ik het ook echt tegen mensen gaan vertellen. Ik had die eerste keer immers gemerkt dat ik niet erg sterk in mijn schoenen stond als ik mijn plan voor mezelf hield. Als je het tegen anderen zegt, is het bijna alsof je een contract afsluit en dan wil je je daar ook per se aan houden."

20131105 MG 6423

“Alcohol is een copingmechanisme: als je drinkt, verzacht je de pijn en de onrust. Het is een vorm van vluchtgedrag. Nu ga ik daar helemaal anders mee om”

Ging het dit keer beter?

"Ik heb het die maand wel volgehouden, tot ik ging eten met een vriend. Hij zei: 'Ach, jij hebt toch geen drankprobleem, dat heb je net bewezen. 1 glas kan toch geen kwaad?' En ik heb mij weer laten vangen. De dag nadien werd ik wakker met de kater van mijn leven. Na een maand geheelonthouding was mijn lichaam de alcohol niet meer gewend, waardoor die eens zo hard binnenkwam. Ik voelde me zo slecht dat ik mij op dat moment een duidelijk doel heb gesteld: 100 dagen niet drinken. En na die 100 dagen dacht ik: wat als ik er een jaar van maak? Ondertussen zijn we al bijna 3 jaar verder."

Waarom lukte het plots wel?

"Omdat ik, zeker in het begin, ging plannen. Bij mijn eerste alcoholvrije verjaardag heb ik op voorhand bijvoorbeeld nagedacht over wat ik zou nemen als aperitief en bij de maaltijd. Ik was het zo gewoon om bij die gelegenheden alcohol te drinken dat ik mijn brein als het ware moest resetten. Alcohol is ook een copingmechanisme: als je drinkt, verzacht je de pijn en de onrust. Als ik me in een situatie bevond waar ik niet wilde zijn, dan was het een vorm van vluchtgedrag. Nu ga ik daar helemaal anders mee om."

Wat doe je nu als je je niet goed in je vel voelt?

"Naar buiten gaan, wandelen. En dat hoeft niet lang te zijn. Een kwartiertje is soms al genoeg. Of ik neem een bad. Dat ontspant mij. Maar dat is voor iedereen anders. Bewegen kan je bijvoorbeeld op allerlei manieren invullen. Je kan ook joggen of fietsen. Ik zet jazz op om mijn hoofd leeg te maken, maar iemand anders wil dan misschien liefst hardrock horen. Stoppen met drinken heeft mij anders leren omgaan met moeilijke situaties."

Sommigen drinken alcohol om een einde te maken aan hun eeuwige gepieker. Hoe pak je dat aan als je niet meer drinkt?

"Het piekeren over iets waar je mee zit, duurt soms langer dan het probleem in handen te nemen en het op te lossen. Ik pas vaak de 'tienminutenregel' toe. Als je aan iets denkt en het duurt minder lang dan 10 minuten om te doen, dan pak ik het meteen aan. Dat zijn dingen die je van dat zeurende gevoel kunnen afhelpen, zo verzet je je gedachten met iets constructiefs. Bij zeurende gevoelens kwam er vroeger 's avonds al eens een glas aan te pas. Nu probeer ik iets nuttigs te doen."

Zoals?

"Dat kan iets kleins zijn, zoals de was doen, opruimen of iets haalbaars van mijn 'to do'-lijst. Je creëert helderheid en overzicht door orde op zaken te stellen. Natuurlijk, als er grote problemen zijn, dan is dat niet op één-twee-drie opgelost. In tijden van zulke moeilijkheden is het van extra belang dat je echte ontspanning in je lichaam en geest brengt. Ga er vooral niet van weglopen en/of het wegdrinken, want dat geeft op het einde van de rit meer problemen."

Zijn er nog dingen die je geholpen hebben om te stoppen?

"Ik ben veel gaan lezen over alcohol en wat het met je lichaam en geest doet. Ik ben van onwetend naar wetend gegaan. En eens je dingen wéét, kan je natuurlijk niet meer doen alsof je ze niet weet en gewoon blijven drinken. Want wie hou je dan voor de gek? Ik heb nu ook geen drank meer in huis. Er zijn zoveel lekkere alternatieven. Mijn favoriete aperitief is bijvoorbeeld een alcoholvrije Dark 'n Stormy."

Voel je je nu gezonder?

"Absoluut! Mijn lichaam hoeft dat vergif, want dat is alcohol, niet meer te verwerken. Ik slaap ook beter. Het heeft eigenlijk mijn hele leven veranderd. Want als je niet meer beneveld bent, zie je alles veel klaarder. Je gaat meer reflecteren: wat ben ik aan het doen en waar ligt mijn grens? Alcohol heeft immers niet alleen een fysiek effect, maar ook een mentaal. Als je een kater hebt, is je daadkracht minder, je twijfelt meer aan jezelf."

20131105 MG 6481

“Als je wil stoppen met drinken, kijk dan niet te ver vooruit. Stap voor stap, dag per dag, dat is een belangrijke sleutel"

Heb je nog wel eens zin in een glas?

"Heel af en toe, vooral als ik veel stress heb. Ik ben altijd blij als dat gebeurt, want dat is dan weer een moment om stil te staan bij wat ik aan het doen ben. Ik zeg niet dat ik nooit meer ga drinken, dat houd ik open. Maar het zal zeker niet voor binnenkort zijn."

Zijn de feestjes nog even leuk zonder alcohol?

"Ja, zeker. Mijn zus heeft onlangs voor haar verjaardag nog eens een echt dansfeest gegeven en ik heb me keihard geamuseerd. Ik heb een alcoholvrij biertje gedronken, een thee, een tonic. Ik neem ook dikwijls mijn eigen drankjes mee. Maar een feest draait niet om wat je drinkt, maar om de gesprekken die je hebt, om het samenzijn. Al kan je na een bepaald uur beter je dansschoenen aantrekken in plaats van diepgaande gesprekken te voeren." (lacht)

Welke goede raad heb je nog voor wie je voorbeeld wil volgen?

"Kijk niet te ver vooruit. Stap voor stap, dag per dag, dat is een belangrijke sleutel. Als je al van bij je eerste dag – of zelfs nog voordat je gestopt bent – denkt: 'Nu mag ik nooit meer drinken voor de rest van mijn leven!', dan wordt het moeilijk. Wat je wel kan doen, is hardop tegen jezelf zeggen: 'Vandaag drink ik geen alcohol.' 1 dag versus een heel leven, dat is een gigantisch verschil voor je brein. En voor je het weet, worden al die '1-dagen' er heel veel."

Foto's: Alexander Daems

Meer lezen?

Ontdek alles over Tournée Minérale en schrijf je in op de nieuwsbrief op www.tourneeminerale.be.

Inspiratie voor alcoholvrije drankjes vind je in onze Zeker Gezond-app.