Alcoholvrij en vrij lekker: Tournée Minérale

28.01.2022

Februari staat voor de deur en daarmee ook: Tournée Minérale. Dit initiatief van De Druglijn stimuleert mensen om een maand geen druppel alcohol te drinken. Een 0%-concept waar Gezond Leven 100% achterstaat. Zie jij zo’n alcoholvrije maand wel zitten maar krijg je koudwatervrees bij de gedachte dat het een maand lang alleen met water moet? Geen paniek: wij schotelen je ideeën voor heerlijke alcoholvrije dorstlessers voor.

Een glas wijn of biertje af en toe: moet kunnen. Maar we hebben geen alcohol nodig om te leven. Integendeel. Alcohol doet wat met ons lichaam, en meer dan je denkt. Zolang het bij ‘af en toe’ blijft en met mate gebeurt, is het oké. Tournée Minérale is een goede aanleiding om eens stil te staan bij je alcoholgebruik en op zoek te gaan naar heerlijke non-alcoholische alternatieven. Wij inspireren je alvast hieronder.

Water, water, water

Water is de belangrijkste én gezondste dorstlesser. Ons advies in de voedingsdriehoek is dan ook: drink vooral water. Er even de buik vol van? Of ben je benieuwd naar een alternatief voor (light)frisdrank? Dan passen de volgende tips als gegoten:

  • Als je water wat saai vindt, kan je het ter afwisseling eens pimpen met wat komkommer, munt of citroen. Lekker simpel en simpelweg lekker. Een zoetstof is niet nodig. Koop je water met een smaakje? Check dan eerst op het etiket of er suiker of zoetstoffen aan zijn toegevoegd. Indien ja: dan laat je het beter liggen.
  • In de winter zijn warme dranken extra gezellig. Ook thee kan je zelf maken of ‘upgraden’ met een kaneelstokje, gember en wat vers fruit zoals appel of sinaasappel.
  • Smoothies bevatten minder vezels en meer suikers dan vers fruit. Daarom geef je best de voorkeur aan een stuk fruit. Moet je smoothies helemaal bannen? Zeker niet: eentje af en toe ter afwisseling kan zeker. Gebruik dan niet meer dan één à twee stukken fruit per portie (om het suikergehalte te beperken) en leng voldoende aan met water of (ongezoete plantaardige) melk.
  • Zin in een aperitiefje, maar aan het Tournée Minérallen? Dan is een mocktail een strak plan. Mocktails – of non-alcoholische cocktails – worden vaak met fruitsappen en siropen gemaakt, maar die bevatten veel suiker. Niet optimaal dus. Ook bruiswater met zoetstof en een lekkere smaakmaker (bv. tijm, pompelmoes) is prima als aperitief.

Tip: Het oog wil ook wat. Gebruik daarom een mooi glas en werk af met een schijfje citroen, een takje munt of wat fruit.

Aan de slag met onze recepten

Dorst gekregen van al die ideetjes? Vlieg er meteen in, we hebben heel wat recepten in de aanbieding. Wat denk je van een fruitige pompelmoes-mocktail of hartverwarmende appel-kaneelthee: precies een koekje in de mond. Ook deze aparte smoothie met o.a. rode biet en bananenmilkshake met pindakaas zullen je smaakpapillen verbazen.

Een beetje zoet zonder zot te doen

Hou je van zoete dranken, maar ontwijk je graag de suikerbom-val? In onze recepten zoeten we onze dranken met verschillende ingrediënten. De gebruikte zoetstoffen zijn goed oplosbaar in water, zeker als je het drankje verwarmt. Je kan de zoetstof in de recepten (bv. limonadesiroop 0%, suiker of andere suikervervangers zoals Zusto, Sugarly of Stevia) eenvoudig vervangen door een andere zoetstof. Zo hoef je niet alle soorten zoetstoffen in huis te halen. Onderschat wel hun zoetkracht niet. Die is vaak sterker dan die van suiker waardoor je er minder van moet gebruiken. Ben je van plan om te experimenteren? Hou dat dan zeker in je achterhoofd, anders wordt het misschien een zoetbom.

Zelfs als de zoetstof geen calorieën aanbrengt, is het niet de bedoeling dat je alle drankjes extra zoet maakt. Zoetstoffen kunnen je té gewoon maken aan zoete smaken. Bovendien bestaat de kans dat je gaat compenseren en zo toch meer calorieën binnenkrijgt dan nodig. Lees meer over zoetstoffen en het effect van zoetstoffen op ons lichaam.

Klaar voor de alcoholvrije start?

Komt het water je in de mond met al die recepten? Dan weet je wat je (niet) te doen staat in februari. Trommel je vrienden, familie en collega’s op om de alcoholvrije uitdaging samen met je aan te gaan. Zo wordt het extra leuk en is de kans op slagen véél groter. Je zou het misschien niet meteen denken, maar je sociale omgeving heeft meer invloed op je dan je denkt. Gelukkig zijn er manieren om ermee om te gaan!