Albatros: meer dan fictie?

11.03.2021

Hoorde je al van Albatros? Niet de vogel, maar de fictiereeks op Canvas? Ze brengt het verhaal van 10 zwaarlijvige mensen die hun leven willen beteren door deel te nemen aan een afslankingskamp in de Ardennen. Hoewel de reeks doet lachen, heeft ze ook een zware ondertoon. Want ze kaart enkele relevante maatschappelijke problemen aan.

Albatros brengt food for thought

Wat en hoeveel we eten, en waarom: dat hebben we niet 100% zelf in de hand. Véél factoren beïnvloeden ons (eet)gedrag, en Albatros zet die dik in de verf. Denk aan: promo’s voor chocolade, stress, cravings, emo-eten, groepsdruk, constante verleiding, aanbod van ongezonde snacks … Al die zaken maken het ons niet makkelijker om gezond te leven. Integendeel: ze bepalen heel hard mee wat er (niet) op ons bord komt. Veel meer dan we willen of beseffen.

We moeten het niet verbloemen: we leven vandaag in een omgeving vol verleidingen. Ongezonde voeding kan je overal krijgen. En dat vertaalt zich naar de weegschaal. Albatros kaart dit probleem op een tragikomische manier aan en zet zo de harde realiteit neer.

Samen tegen monster obees

Gezond Leven wil ‘het monster obees’ te slim af zijn en voorkomen dat we in hetzelfde schuitje als Didier, Martine, Bea, Arthur …. terechtkomen. We willen Vlamingen vaardigheden bijbrengen om gezond te eten, hen motiveren om gezond te blijven eten en hen leren omgaan met een verleidende voedselomgeving. En we trekken ook mee aan de kar om die omgeving te veranderen. Want: wij willen dat de gezondste keuze de makkelijkste wordt.

Fysieke én mentale kilo’s

De hoofdpersonages van Albatros gaan niet alleen hun fysieke kilo’s te lijf in het afslankingskamp. Ze dragen heel wat emotionele ballast mee. Elke aflevering vertelt het leven van een ander personage en als kijker zie je snel zijn of haar mentale uitdagingen. Ook op dat vlak biedt Gezond Leven ondersteuning. Zo helpt onze geluksdriehoek om te bouwen aan je eigen geluk met als doel: je beter in je vel voelen.

Bewegen voor een gezonder gewicht

Dat meer bewegen belangrijk is voor een gezonde leefstijl, spreekt voor zich. Daarom is er trainingscoach Jurgen in Albatros. Hij helpt de deelnemers van het kamp om actiever te worden, maar doet dat op een bijzonder botte, gevoelloze manier. Hij vergeet dat een positieve aanpak, verantwoord opbouwen en stap voor stap vooruitgaan de beste weg is naar een beweeglijker leven. Dat maakt een project als Bewegen Op Verwijzing zo interessant. Professionele Bewegen Op Verwijzing-coaches ondersteunen hun deelnemers met een persoonlijk beweegplan waar élke deelnemer zich goed bij voelt én motiveren hen om vol te houden. Ze werken dus altijd op maat, en stap voor stap. Net waar de Albatros-deelnemers naar snakken.