“Dankzij de drie driehoeken is mijn risico op diabetes een stuk kleiner”
Op 14 november, Werelddiabetesdag, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor diabetes. En dat is nodig, want elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose. Negentig procent daarvan heeft diabetes type 2. Nochtans is het mogelijk om deze aandoening te voorkomen of om prediabetes om te keren. “Door minder suiker en meer groenten te eten en veel te bewegen, kon ik mijn bloedsuikerspiegel halveren”, zegt Hilda, die een verhoogd risico liep op diabetes type 2.
Naar schatting 1,14 miljoen Belgen hebben diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van diabetes, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Het lichaam reageert hierbij onvoldoende op de geproduceerde insuline waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt. Diabetes type 2 kan onder meer leiden tot een beschadiging van hart- en bloedvaten, de nieren en het netvlies. De juiste diagnose en behandeling zijn dus essentieel. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Omdat er niet altijd duidelijke symptomen zijn, lopen zo’n 400.000 Belgen zonder het te weten met de aandoening rond.

“Ik heb me ingeschreven voor ‘Gezonde Voeding op Verwijzing’. Daar leer je onder begeleiding van een diëtist hoe je gezonder kan eten”
Hilda Dickens
Nochtans is het niet onmogelijk om diabetes type 2 te voorkomen, ondervond ook Hilda Dickens, een kwieke zeventiger uit Oostmalle. “Na een bloedonderzoek kreeg ik van mijn huisarts het advies om wat op mijn suiker te letten”, vertelt ze. “Toevallig las ik een artikel over HALT2Diabetes, een project rond diabetespreventie, gecoördineerd vanuit de Diabetes Liga vzw en met de steun van de Vlaamse overheid. Ik heb me ingeschreven voor de groepssessies van ‘Gezonde Voeding op Verwijzing’, waar je onder begeleiding van een diëtist leert hoe je gezonder kan eten.”
Die begeleiding vertrekt vanuit de drie driehoeken van Gezond Leven: de voedings-, de bewegings- en de geluksdriehoek. Want die zijn alle drie onlosmakelijk verbonden met een gezonde leefstijl.
Minder suiker, meer groenten
Door voluit in te zetten op deze driehoeken, verloor Hilda zestien kilo en wist ze haar bloedsuikerspiegel te halveren, waardoor haar risico op diabetes type 2 opeens een heel stuk kleiner is. “Ik ben niet echt op dieet gegaan, ik ben vooral bewuster gaan eten”, zegt ze. “De voornaamste aanpassing in mijn voedingspatroon was het beperken van mijn suikerinname. Het is opvallend hoeveel suiker je eet zonder dat je het beseft. De eerste tien dagen waren het moeilijkst. Ik moest toch wat afkicken. Nu eet ik thuis helemaal geen suiker meer. Maar als ik ergens op bezoek ben, sla ik een koekje bij de koffie niet af.”

“Dankzij de voedingsdriehoek eet ik nu wel anders, maar vooral gezonder”
Hilda Dickens
Ook groenten staan nu veel vaker op Hilda’s menu. “Zelfs bij mijn boterhammen eet ik nu tomaten of komkommer, of ik neem een slaatje of wrap met groentjes. Vroeger volgde ik soms strenge diëten en dan had ik altijd het gevoel dat ik voortdurend moest opletten en elke maaltijd moest afwegen. Dankzij de voedingsdriehoek eet ik nu wel anders, maar vooral gezonder. Ik drink ook meer water dan vroeger.”
Wandelen, fietsen, zwemmen
Omdat niet alleen voeding, maar ook beweging een belangrijke rol speelt in de preventie van diabetes, ging Hilda ook te rade bij een bewegingscoach. “Die raadde me aan om veel te wandelen, fietsen en zwemmen”, zegt ze. “Fietsen deed ik al, maar ik durfde het al eens overslaan als het regende. Ondertussen heb ik een hometrainer gekocht, zodat slecht weer geen beletsel meer is. En één of twee keer per week ga ik zwemmen. Het gaat goed zoals het nu loopt. Ik moet zelfs opletten dat ik niet overdrijf.”
Je goed voelen: bouwblok van geluk
Doordat de deelnemers aan ‘Gezonde Voeding op Verwijzing’ ook leren dat er geen goede of foute voedingsmiddelen bestaan en dat het oké is om af en toe eens af te wijken van hun normale eetpatroon, hebben ze ook niet het gevoel dat ze gefaald hebben als ze eens dat stukje chocolade of een koekje eten. “Het is vooral belangrijk om goed in je vel te zitten en gezond te zijn en dus kwam ‘je goed voelen’ – één van de bouwblokken van de geluksdriehoek – ook uitgebreid aan bod in de groepssessies”, zegt Hilda. “De geluksdriehoek was heel belangrijk voor mij, want ik sta er thuis wat alleen voor met de aanpassingen in mijn voeding. Door hierover te kunnen praten in de groep, kon ik me erover zetten en focussen op mijn eigen levensstijl. Ik ben fier dat dat is gelukt.”

“De eerste stap is de moeilijkste. Afkicken van suiker duurt maar enkele dagen. Daarna gaat het veel vlotter”
Hilda Dickens
Hoe Hilda ook na het traject gemotiveerd blijft om haar gezonde levensstijl verder te zetten? “Ik zie dat mijn inspanningen lonen’’, glundert ze. “Ik ga op zoek naar leuke receptjes, ik kan lekkere dingen eten en toch zijn mijn bloedwaarden nu veel beter. De eerste stap is de moeilijkste. Afkicken van suiker duurt maar enkele dagen. Daarna gaat het veel vlotter.”
Nog meer tips en tricks voor een gezonde leefstijl vind je niet alleen op gezondleven.be, maar ook in het gratis tijdschrift Gezond en Actief Leven.