De VIJF van 2022

20.12.2022

2022 was niet alleen het jaar van de heetste zomer ooit in Europa, maar ook van de energiecrisis en van torenhoge voedselprijzen, van beweegroutes en een klimaattop, van de Vlaamse voedselstrategie en van meal prepping. Allemaal onderwerpen waar ook Gezond Leven aandacht aan besteedde. Artikel gemist? Niet erg! Wij zetten de 5 meest gelezen posts van het voorbije jaar nog eens op een rij.

1. Burn-out

Geschat wordt dat ongeveer 53.000 Vlamingen thuis zitten met een burn-out. Karen is één van hen. Al meer dan een jaar werkt ze aan haar herstel en dat gaat met vallen en opstaan. “Op zo’n genezingsproces plakt geen datum. Je kan niet zeggen: ‘En nu is het goed geweest, stel je niet aan.’ Zo werkt het niet. Vanaf nu wil ik meer tijd maken voor mezelf. Je leeft maar 1 keer. Er is maar 1 jij en daar moet je goed voor zorgen”, vertelde ze op geluksdriehoek.be, waar haar verhaal samen met dat van Jan Hautekiet over zijn pensioen en Kristien Hemmerechts over verlies één van de meest aangeklikte artikels van het voorbije jaar was.

2. 7 tips om makkelijker water te drinken

Water alleen iets voor vissen? Zeer zeker niet! Wij, mensen, horen er elke dag minstens 1,5 liter van te drinken. In de lange, hete zomer van 2022 was dat niet meteen een opgave. Maar in de koude wintermaanden klokt water net iets minder makkelijk weg. En dus hielpen wij een handje met deze praktische tips, die enthousiast werden uitgeprobeerd. Daar heffen wij het glas (water) op!

3. 12 budgetvriendelijke tips

We hoeven het je niet meer te vertellen: 2022 was een rampjaar voor onze portemonnee. Niet alleen energie werd zoveel duurder, ook de prijzen van veel voedingsmiddelen gingen spectaculair de hoogte in. Het zal dan ook niemand verbazen dat onze tips om gezond en toch budgetvriendelijk te eten veel werden gelezen. Creatief aan de slag gaan met restjes, prijzen per kilo vergelijken en met een volle maag naar de supermarkt trekken: het zijn kleine ingrepen, maar voor je bankrekening kunnen ze op termijn een wereld van verschil maken. Ondertussen blijven wij ijveren voor structurele maatregelen voor een betaalbaar en gezond leven voor iedereen.

4. Meal prepping

‘Schat, gaan we vandaag meal preppen?’ Had je dit 10 jaar geleden gezegd, het had je alleen maar vragende blikken opgeleverd. Vandaag behoort deze term in sommige gezinnen echter tot het alledaagse keukenjargon. Wie toch nog niet mee is: meal prepping betekent zoveel als het vooraf bereiden van je maaltijden. De klaargemaakte gerechten doe je in bakjes in de koelkast of diepvries en haal je eruit wanneer je ze nodig hebt. Zeer handig als je weinig tijd hebt en toch gezond wil eten. In dit artikel gaven we een plan van aanpak en een hoop recepten voor makkelijk op voorhand te bereiden gerechten. En die vielen duidelijk in de smaak.

5. Tournee minerale

Het hoort inmiddels even hard bij februari als grijze luchten en schrikkeldagen: tournée minérale, het initiatief van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs dat mensen wil aanzetten om een maand lang geen alcohol te drinken. Fluitje van een cent? Niet voor iedereen: 14 % van de Vlamingen drinkt meer dan 10 glazen per week. Omdat té altijd te veel is, is het goed om regelmatig stil te staan bij je alcoholverbruik. En dat wijntje of pintje eens te vervangen door een alcoholvrij alternatief. Want 0% alcohol is niét gelijk aan 0% smaak.

Meest gelezen voor onze andere thema's

  • Vlaanderen kreeg 200 nieuwe beweegroutes, waarvan er eentje werd ingewandeld door minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.
  • Na corona is thuiswerk op nogal wat bedrijven ingeburgerd geraakt. Maar omdat het niet voor iedereen evident is om van de living een kantoor te maken, gaven wij enkele tips om het gezond en aangenaam te houden.
  • Elk jaar vindt in oktober ‘De week van het bos’ plaats, en dat was in 2022 niet anders. Sara vertelde ons waarom ze zo graag in de natuur gaat wandelen en wat dat doet met haar gezondheid en haar mentaal welbevinden.
  • De accijnzen op tabak zullen stijgen. Goed nieuws, vinden wij, op voorwaarde dat de stijging fors genoeg is. Want minder rokers betekent onder meer minder zuigelingensterfte, vroeggeboorte en ademhalingsproblemen bij baby’s.
  • Dit jaar was het 5 jaar geleden dat het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vervelde tot het Vlaams Instituut Gezond Leven. In 2022 werden ‘nieuwe’ topics, zoals de aanpak van gezondheidsongelijkheid mede door de energiecrisis actueler dan ooit.