Makkelijker water drinken: 7 tips

09.03.2022

22 maart is Wereldwaterdag! Dat lijkt ons een mooi moment om (kraan)water drinken in de kijker te zetten. Want dagelijks verliezen we 2 tot 3 liter vocht, en dat moeten we compenseren. Voor een stuk doen we dat door te eten (1 à 1,5 liter), maar daarnaast is er nog zo’n 1,5 liter aan te vullen om je vochtgehalte op peil te houden. Een hele karwei? Met deze tips wordt het een pak makkelijker.

1. Start ’s ochtends vroeg

Begin er gewoon al ’s ochtends aan. Ogen open en hup een fris glas water. Zet een glas of flesje water naast je bed, zodat je het binnen handbereik hebt. Je hebt namelijk tijdens je slaapuren niets van vocht binnengekregen en je lichaam kan wel wat water gebruiken.

2. Neem een flesje mee voor onderweg

Lange autorit of treinreis voor de boeg? Zorg er dan voor dat je standaard een flesje water meeneemt. Deze snelle dorstlesser zorgt ervoor dat je onderweg niet in de verleiding komt om in een tankstation of station een ongezonde variant te kopen. Dat flesje mag van ons gerust een drinkbus zijn. Hippe varianten bij de vleet tegenwoordig.

3. Zet het water voor je neus

Staat je fles water in de koelkast? Dan zal je niet snel de neiging hebben om te drinken. Zet je fles, glas of drinkbus in je gezichtsveld. Of je nu aan je bureau werkt of een boekje leest, water zien, doet water drinken. Drink dus niet enkel tijdens de maaltijd, maar probeer de hele dag door te drinken. Op die manier drink je automatisch heel wat meer.

4. Drink kraantjeswater

Gehecht aan je favoriete watermerk? Misschien is vandaag een goed moment om deze gewoonte te doorbreken en te kiezen voor kraantjeswater. Het is veilig, maakt een verschil in je portemonnee en het is bovendien overal te verkrijgen. Het milieu zal je ook dankbaar zijn. Met kraanwater omzeil je kilo's verpakkingen en vrachten transport.

5. Ga voor gezonde alternatieven

Is het koud buiten en heb je geen zin in water? Drink dan thee of koffie om op te warmen. Een thermos is gauw gevuld! Of ben je simpelweg het water even beu? Grijp dan beter niet naar (light)frisdranken, maar voeg smaakjes zoals verse munt en citroen toe aan je water. Je kan hier eindeloos mee experimenteren en het brengt alvast de lente in huis!

6. Zet een karaf water op tafel

Dek je de tafel? Zet dan automatisch het water klaar. Zo verklein je de kans dat je naar een ongezond alternatief grijpt. En geef toe, zo’n zuiderse karaf op tafel heeft toch iets?

7. Installeer een water app

Wil je wel meer water drinken, maar vergeet je het gewoon? Installeer dan een app die je eraan herinnert dat het tijd is voor een glas water. ‘Waterlogged’ bijvoorbeeld geeft je een sein als het tijd is om een slokje te nemen. Een waterfles toont je heel handig hoeveel je al gedronken hebt. Gezondheid!

Wil je weten of je voldoende water drinkt? Doe de test! Nadien kan je indien nodig een persoonlijk actieplan opstellen om meer water te drinken.