Expeditie Geluk maakt mentaal welbevinden bespreekbaar bij lagereschoolkinderen

18.11.2021

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw en Ketnet presenteren met de steun van de Vlaamse overheid: Expeditie Geluk, hét gratis online event voor leerkrachten en leerlingen van de lagere school. Deze virtuele ontdekkingstocht vol leuke opdrachten laat 6- tot 12-jarigen spelenderwijs kennismaken met het thema mentaal welbevinden. Want geluk bespreekbaar maken in de klas is meer dan ooit nodig.

Expeditie wat?

Expeditie Geluk is een gratis online event waar leerlingen van de lagere school in klasverband werken rond mentaal welbevinden. Op vrijdag 19 november trekken bijna 3000 klassen met meer dan 50.000 leerlingen op ontdekkingstocht door een virtuele wereld vol stimulerende opdrachten. Bestemming? Schatteneiland! Maar om daar te geraken, moeten ze natuurlijk eerst samen alle hindernissen doorstaan.

Expeditie hoe?

Als fiere avonturiers gaan leerlingen met hun leerkracht op virtuele expeditie in vier fases. Onderweg worden ze uitgedaagd met interactieve opdrachten die ingesproken zijn door bekende Ketnet-wrappers. Per geslaagde opdracht verdienen ze een geluksmunt. Werken de leerlingen goed samen en verzamelen ze voldoende munten? Dan hebben ze zichzelf bewezen als echte avonturiers en zijn ze welkom op een (online) klasfeest waar ze live kunnen dansen en meezingen met De KetnetBand.

Expeditie waarom?

Door de coronacrisis werd het meer dan ooit duidelijk: ook kinderen en jongeren ervaren soms mentale druk. Zijn lagereschoolkinderen opgewassen tegen ups en downs? Hoe overwinnen ze een dipje? Durven ze op hun klasgenoten te rekenen? De klas, en bij uitbreiding, de school is veel meer dan een plek voor kennisoverdracht. Het vormt ook een voedingsbodem om vaardigheden aan te leren en te bouwen aan hun eigen geluk.

“Het loont om al op jonge leeftijd deze vaardigheden te oefenen. Het motto ‘jong geleerd, is oud gedaan’ geldt hier ook” vertelt Eline De Decker, stafmedewerker bij Gezond Leven.

“Meer dan ooit hebben we aandacht voor het mentaal welzijn van onze kinderen en jongeren. Ik hoop van harte dat Expeditie Geluk leerkrachten, klassen en scholen ook de weg kan tonen om op een structurele manier aandacht te hebben voor het mentale welbevinden van leerlingen en hen de nodige vaardigheden op dit vlak bij te brengen,” vult minister Wouter Beke aan.

Naast de methodieken ‘Geluk in de klas’ en ‘Gezonde school’ reikt het Vlaams Instituut Gezond Leven met Expeditie Geluk een extra tool aan om scholen en leerkrachten hierin te ondersteunen.

Voor meer info

www.expeditiegeluk.be