“Geplette tomaatjes met witte bonen: dat is honderd procent comfort food!”

10.02.2025

Het eerste gerecht met peulvruchten dat hij ooit at, was een chili met rode bonen. Later volgde nog een linzensalade op restaurant, die hem zo smaakte dat hij het gerecht meteen probeerde na te maken. Sindsdien zijn peulvruchten niet meer weg te denken uit de keuken van ‘The Messy Chef’ Jelle Beeckman. “Ik zou ze elke dag kunnen eten. Ze zijn een echte lifesaver als ik niet weet wat ik moet maken”, zegt de kok, die dit jaar ook de ambassadeur is van de Week van de Peulvrucht.

“Ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld omdat mensen nog altijd zo weinig peulvruchten eten”, zegt Jelle, kok, kookboekenauteur en foodinfluencer. “Als ik online een gerecht met peulvruchten post, komt daar altijd veel minder reactie op en wordt dat ook veel minder gemaakt dan bijvoorbeeld een gehaktschotel. Ik had deze zomer een recept op mijn website geplaatst van toast met hummus van witte bonen, geplet met look en citroen. Geweldig lekker, maar zoiets krijgt dan amper respons. Een initiatief als de Week van de Peulvrucht kan helpen om peulvruchten populairder te maken en daar zet ik graag mijn schouders onder. Hoe groter de impact van de campagne, hoe meer gerechten ik immers kan posten die ik thuis zelf ook vaak klaarmaak. (lacht) Met peulvruchten kan je zoveel verschillende dingen maken, ze vullen heel goed en ze zijn zeer voedzaam. Mensen beseffen dat te weinig.”

De eerste peulvruchtencampagne dateert al van 2019. Is er sindsdien dan niets veranderd?

“Jawel, want je vindt ze vandaag in elke supermarkt. Kikkererwten zijn ondertussen helemaal ingeburgerd. Alleen van linzen en witte bonen weten veel mensen nog te weinig wat dat is. Bepaalde vooroordelen over peulvruchten blijven ook bestaan.”

Jelle beeckman 1 min

“Peulvruchten zijn geen klassiek ingrediënt uit de Belgische keuken en dus weten mensen niet altijd wat ze ermee moeten doen”

Jelle Beeckman

Zoals?

“Dat het armeluiskost is. Dat het niet goed is voor de maag . Dat je er de hele dag van op het toilet zit. Het wordt ook vaak gezien als iets winters, bonen in een cassoulet bijvoorbeeld. Terwijl je het ook perfect in zomerse gerechten kan gebruiken. In Italië serveren ze bijvoorbeeld cannellinibonen met citroen, olijfolie en een goed stuk brood. Dat is superlekker. Maar daar denken Vlamingen niet altijd aan. Het is ook geen klassiek ingrediënt uit de Belgische keuken dus mensen weten niet altijd wat ze ermee moeten doen.”

Hoe vaak zet jij peulvruchten op het menu?

“Toch zeker twee keer per week, vooral kikkererwten en witte bonen. En ik ben dol op cannellinibonen in combinatie met tomaten. Ik sport veel en peulvruchten zijn gewoon goed voor je lijf. Als je ergens witte of rode bonen bij doet, ben je veel sneller verzadigd. En dat is gezonder dan bijvoorbeeld honderd gram pasta extra eten. Linzen gebruik ik vaak als vleesvervanger, maar ik heb daar eigenlijk geen gouden regel voor. Ik durf peulvruchten ook te combineren met vlees en dan eet je sowieso minder vlees omdat het zo goed vult. Als ik bijvoorbeeld kidneybonen eet, mis ik zelfs geen vlees.”

Jelle beeckman 1 min

“Doe eens linzen in plaats van gehakt in je spaghetti bolognaise. Je zal merken dat je saus veel voller is van smaak”

Jelle Beeckman

Welk gerecht raad je aan om peulvruchten te leren kennen?

“Probeer zeker eens een gewone spaghetti bolognaise en vervang het gehakt, of een deel ervan, door bruine of groene linzen. Die kan je gewoon in blik kopen dus je hoeft ze dan niet eens zelf te garen. Je zal merken dat je saus veel voller is van smaak.”

Gebruik je vaak peulvruchten in blik? Of toch liever gedroogd?

“Ik heb ze in gedroogde vorm, maar meestal grijp ik toch naar een blik. Kikkererwten gebruik ik vaak in curry of een salade. Peulvruchten zijn voor mij dikwijls een lifesaver. Als ik niet weet wat ik moet maken, komt zo’n blik of bokaal goed van pas. De gedroogde vragen iets meer planning, want die moet je weken en koken.”

Je staat bekend omwille van je liefde voor comfort food. Passen peulvruchten daar wel in?

“Honderd procent! Ze geven romigheid aan je gerecht, ze binden je saus en ze nemen heel veel smaak op. Van chili con carne met rode bonen tot geplette tomaatjes met witte bonen en falafel van kikkererwten: dat is voor mij volledig comfort food. Zin in fastfood? Doe dan eens kikkererwten in je pita of op je pizza. In mijn laatste kookboek staat ook een recept voor een vegetarische burger. Zelfs op de bbq kan het: leg een aardappel op het rooster en vul die met peulvruchten die je op voorhand hebt gekookt. Fantastisch.”

Jelle beeckman 1 min

“Soms hoef je het echt niet ver te zoeken en kan je een ingrediënt in bestaande recepten gewoon vervangen door een peulvrucht”

Jelle Beeckman

Waar haal je inspiratie voor je peulvruchtenrecepten?

“Vooral in de Libanese en de Midden-Oosterse keuken. Maar ook in Italië hebben ze fijne recepten. En soms hoef je het echt niet ver te zoeken en kan je een ingrediënt in bestaande recepten gewoon vervangen door een peulvrucht. Guacamole bijvoorbeeld. Laat de avocado weg en gebruik witte of rode bonen. Het resultaat zal even smakelijk en smeuig zijn.”

Wat is eigenlijk jouw favoriete gerecht met peulvruchten?

“Het is een klassieker, maar hummus met pitabroodjes is toch heel lekker. Of een Indische linzendahl en wat gekruide yoghurt. En kikkererwten op de bakplaat met kip en enkele tomaatjes. Dat eten we hier thuis heel vaak.”

We hebben het nu vooral over smaak, maar hoe belangrijk vind je het om gezond en milieuverantwoord te koken? Want ook daar scoren peulvruchten hoog.

“Als sporter probeer ik zo gezond mogelijk te eten en dan komen die peulvruchten goed van pas. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen en ze geven een heel verzadigd gevoel. Dat maakt ze voor mij onmisbaar. Maar ik eet natuurlijk niet alleen peulvruchten. Afwisselen is heel belangrijk. Ik ben een overtuigd flexitariër: de ene keer vis, dan veggie, dan een keer vlees. Ik eet zelden twee keer hetzelfde. Variëren is het sleutelwoord.”

De tips van Jelle

  • Als je kikkererwten of bonen uit blik gebruikt, spoel ze dan eerst even af. Maar gooi het vocht uit het blik of bokaal niet weg, want dat is het perfecte verdikkingsmiddel voor je saus.
  • Vervang één ingrediënt uit een klassiek recept eens door een peulvrucht. Bijvoorbeeld bolognaisesaus met linzen in plaats van gehakt of guacamole met bonen in plaats van avocado.
  • Heb je gedroogde kikkererwten die je zelf moet weken en koken? Maak er dan een hele hoop in één keer. Je kan ze een paar dagen bewaren in een afgesloten bokaal in de frigo. Op die manier heb je de hele week een extraatje voor in je salade. Of een borrelhapje: als je ze roostert in de oven met wat olijfolie en paprikapoeder, heb je heerlijk gezonde ‘nootjes’.