Goede (beweeg)voornemens: zo hou je ze vol

12.01.2022

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Maar ken je het? Na een paar weken - of maanden voor de meest gedreven doorzetters onder ons - smelten ze als sneeuw voor de
(nakende lente)zon. ‘Ik ga meer bewegen!’ is zo’n klassieker. Hoe hou je dat vol?

Maak concrete plannen

Om van je goede voornemen een blijvende gewoonte te maken, is het belangrijk om het om te zetten in zo concreet mogelijke plannen. Bijvoorbeeld: als ik morgen om 18 uur thuiskom van het werk, ga ik joggen in het park om de hoek. Als het regent op dat moment, trek ik een regenjas aan. Ik leg die jas nu al klaar, samen met mijn sportkleren.

Eén van de tips in de bewegingsdriehoek weerspiegelt dit principe mooi: ‘denk vooruit en plan’. Ook het project Bewegen Op Verwijzing werkt volgens hetzelfde principe.

Help elkaar

Wil een familielid, vriend of partner meer bewegen? Help hem of haar dan door te peilen naar hoe, waar en wanneer hij/zij dat wil doen. Plannen op die manier mee ondersteunen, verhoogt de kans dat mensen hun beweegvoornemens effectief zullen uitvoeren en volhouden.

Dat blijkt onder meer uit een analyse van 13 relevante studies over dit onderwerp. Volgens die studies hebben proefpersonen die ondersteuning kregen bij de concrete planning van meer beweging, 25% meer kans om effectief meer te bewegen. En dat in vergelijking met een groep die geen ondersteuning kreeg. Ondersteuning betekent hier vragen op welke manier ze meer willen bewegen, waar ze dat willen doen en wanneer.

Steun elkaar dus. Vertelt tante Marleen op je volgende familiebijeenkomst dat ze meer wil bewegen in 2022? Vraag haar dan zeker hoe, waar en wanneer ze dat wil doen en moedig haar zo aan om een concreet plan te maken. Denk ook samen na over mogelijke hindernissen en oplossingen daarbij. Het zal haar helpen om sneller effectief actie te ondernemen.