Kleine stappen maken groot verschil

28.05.2019

Wil je gezonder gaan eten? Meer bewegen? Of minder stilzitten? Goed plan! Gezond Leven helpt je op weg. Je zal zien dat gezonder leven niet om reuzeveranderingen vraagt. En dat kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Sta bijvoorbeeld wat meer recht op het werk of stap meer rond. Of wissel charcuterie eens af met plantaardig beleg. Gezonder leven is niet moeilijk. Het is vooral een stap-voor-stap-verhaal.

Echt álle beetjes helpen

Wil je je huidige eetgewoontes omgooien? Ze wat gezonder maken? Doe dat geleidelijk. Je hoeft niet van de ene op de andere dag slaafs en strikt de richtlijnen van onze voedingsdriehoek te volgen als je er al langer minder gezonde eetgewoontes op nahoudt. Dat is niet mogelijk en ook niet menselijk. Geef jezelf de tijd om de switch te maken én te smaken. 

Vervang minder gezonde keuzes door gezonde keuzes

Neem bijvoorbeeld eens volkorenbrood in plaats van witbrood. Of wissel die salami op je boterham op donderdag eens af met een laagje hummus. Leg wat extra sla en tomaatjes op je broodje. Het zijn kleine aanpassingen, maar ze maken een groot verschil. Kijk hier voor meer kleine veranderingen met groot effect.

Leg de lat niet te hoog: hou het haalbaar voor jezelf. Je hoeft je tussendoortjes niet meteen te vervangen door alleen maar fruit of groenten. Start met een paar stukken fruit per week en zie hoe ze bij jou in de smaak vallen. Lekker? Ga dan een stapje verder. Een terugval? Geen paniek. Dat gebeurt de besten.

Langzaam maar zeker meer bewegen

Heb je een zittend beroep? Kom dan geregeld even van je stoel voor een rechtsta-momentje of ommetje. Je energiepeil schiet zo meteen de hoogte in. Je zal zien: ook hier maken kleine aanpassingen een groot verschil. Lunch bijvoorbeeld eens rechtstaand in plaats van zittend. Of parkeer je auto verder in de straat, zo verplicht je jezelf om de beentjes te strekken. Hier vind je meer kleine veranderingen met groot effect.

Is stilzitten geen probleem voor jou, maar wil je actiever en fitter worden? Schakel dan een versnelling hoger: vervang licht intensieve activiteiten door matig intensieve. Slenter niet, zet er stevig de pas in.

Ook als je meer wil bewegen, is de gouden tip: kies voor haalbare doelen. Je hoeft niet elke avond in een sportclub gewichten te gaan heffen of 500 keer te pompen. Elke stap in de richting van de gezondheidsaanbevelingen, is al een overwinning. En gooi de handdoek niet in de ring als je eens een terugval hebt.  

Ga voor een stap-voor-stap-plan

Hulp nodig bij je switch naar een gezonder en beweeglijker leven? Stel een plan op! Zet bijvoorbeeld je beweegdoelen op papier. Of maak een boodschappenlijstje of weekmenu. Het geeft je een houvast en kan dienen als richtlijn. Op www.mijngezondleven.be kan je een persoonlijk ‘actieplan’ opmaken voor je fruit-, groente- en waterconsumpties, op basis van je doelstellingen.

Ook om meer te bewegen zijn er ‘hulplijnen’, zoals 10.000 stappen. Dit platform biedt je een online dagboekje met een stappendoel dat jij zelf kiest.  

Onze driehoeken bieden houvast

Nog geen idee hoe een gezond menu eruitziet? Of hoeveel je best beweegt op een dag? Onze voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek tonen je de weg naar een gezonder en actiever leven. Gebruik ze als kompas. En ook al geraak je even de weg kwijt, geen paniek. Te streng zijn voor jezelf helpt je niet vooruit. Jezelf opnieuw motiveren, dát wel. 

Bekijk ook deze visuele voorstellingen

Voeding Boter

Voeding Brood
Voeding Gehaast Eten
Voeding Vleeswaren
Beweging Auto
Beweging Computerspelletjes
Beweging Lang Stil Zitten Bureau
Beweging Lang Stil Zitten Vrienden