Mag ik nog rijstwafels aan mijn kind geven?

18.12.2018

“Geef niet regelmatig rijstkoeken als tussendoortje aan kinderen.” Zo luidde het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Maar geen paniek, zolang je dagelijks gezond en gevarieerd eet, hoef je je geen zorgen te maken. Rijst en rijstwafels passen namelijk perfect in een gezond voedingspatroon.

In rijstproducten kan relatief veel arseen zitten. Dit is het gevolg van milieuvervuiling. Wie gedurende lange tijd te veel arseen binnenkrijgt, loopt een hoger gezondheidsrisico. Maar er is geen acuut gevaar. Je wordt met andere woorden niet onmiddellijk ziek als je een rijstwafel of portie rijst eet. Volle rijst hoort bovendien bij de volle graanproducten in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Rijstwafels (zonder chocolade) zijn bijgevolg een goed alternatief voor koekjes.

Hoe ga je (als ouder) om met dit advies?

Variatie is een belangrijk aandachtspunt voor een gezond voedingspatroon. Dus ook los van een eventuele aanwezigheid van vervuilende stoffen zoals arseen, eet je best niet elke dag hetzelfde. 

Af en toe een koekje als tussendoortje kan uiteraard geen kwaad. Ouders geven vaak rijstwafels als gezonder alternatief. Dit kan, maar bij voorkeur niet dagelijks. Varieer met andere volkoren graanproducten zoals weergegeven in onderstaande tabel.

Deze adviezen zijn van toepassing vanaf de peuterleeftijd. Voor baby’s tot 1,5 jaar vraag je best advies aan Kind & Gezin of de huisarts.

Overzicht tussendoortjes

Bij voorkeur

Vers fruit of fruitsla (minstens 1 x per dag)

Groentesoep

Rauwkost vb. kerstomaatjes, komkommer, bloemkool

Noten (vanaf 4 jaar)

Melkproduct, bij voorkeur ongezoet vb. yoghurt gecombineerd met vers fruit

Volkoren graanproduct: wissel af tussen een stuk brood of belegde boterham, volkoren cracker, rijstwafel, ongesuikerde ontbijtgranen, popcorn

Ter afwisseling

Gesuikerde melkproducten vb. fruityoghurt, fruitkaasje

Dessert op basis van melk vb. pudding

Gedroogd fruit, uit blik

Gesuikerde ontbijtgranen

Droge koek, kinderkoek

Bij uitzondering

Chips en andere zoute snacks

Snoep, chocolade

Gebak en taart

Croissants, koffiekoeken

Koeken met chocolade

Desserts op basis van room vb. chocomousse, roomijs…

Nog enkele tips 

  • Varieer met verschillende ‘zetmeelbronnen’ bij de (warme) maaltijd: aardappelen, volkoren pasta, volle rijst, quinoa…
  • Breng voldoende afwisseling in tussendoortjes. Geef een kind niet meer dan 3 tussendoortjes per dag. Eén van deze 3 is zeker vers fruit. Ook groenten kunnen perfect als tussendoortje gegeten worden.Denk aan soep, kerstomaatjes of een rauwe wortel. 
  • Ongezoete melkproducten en noten krijgen ook de voorkeur. Let bij noten wel op dat jonge kinderen (< 4 jaar) zich niet verslikken. 
  • Rijstdranken raden we niet aan als alternatief voor melk. Dranken op basis van soja en verrijkt met calcium zijn een betere keuze voor wie geen melk kan of wil drinken.

Meer weten?

Surf naar volgende link https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek

Werk jij samen met ouders en begeleiders van kinderen? Dan is deze voordracht misschien wel iets voor jou.