Nieuwe Belgische studie over de impact van roken op de levensverwachting

12.10.2017

Wie op zijn vijftiende begint te roken, leeft gemiddeld zes tot negen jaar minder lang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De resultaten van deze studie zijn gebaseerd op de gegevens van 30.000 personen, zowel rokers als niet-rokers.

Mannen die niet roken worden gemiddeld 9 jaar ouder dan mannen die dagelijks roken. Voor vrouwen is dat verschil iets kleiner, maar vrouwen die niet roken leven gemiddeld toch 6 jaar langer dan zij die dagelijks roken.

Minder gezonde levensjaren

Dat niet roken leidt tot een langer leven is niets nieuws, maar deze Belgische studie toont ook dat de gewonnen jaren vooral in goede gezondheid doorgebracht worden. Roken zorgt niet alleen voor minder levensjaren, maar ook voor minder gezonde levensjaren. 

Slechtere levenskwaliteit

Bij roken wordt vaak nog gedacht aan een hoger sterftecijfer, en niet aan een verslechtering van de levenskwaliteit. Maar leefgewoonten, zoals roken, hebben de grootste invloed op het voorkomen van bepaalde, al dan niet chronische, ziekten. De gezondheidsproblemen die daarvan het gevolg kunnen zijn tasten zowel de mobiliteit als het vermogen om bepaalde dagelijkse activiteiten te verrichten aan: opstaan en naar bed gaan, op een stoel gaan zitten en rechtstaan, zich aan- en uitkleden, handen en gezicht wassen, eten of naar het toilet gaan.

Manieren om te stoppen met roken

Stoppen met roken loont dus. Er zijn verschillende effectieve manieren om dat te doen. Kom je in contact met rokers? Dan kan je hen ook motiveren om de stap naar een rookvrij leven te zetten. Lees meer over stopmethoden en rokers aanmoedigen om een stoppoging te ondernemen.

Meer lezen over het onderzoek kan op de site van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid

Lees meer over: