Paul ontdekte Bewegen Op Verwijzing

29.03.2018

“Fitter dankzij mijn stappenteller”

Op eigen houtje starten met bewegen is soms een grote stap. Je vindt de juiste motivatie niet of je weet niet goed hoe te beginnen. Toen Paul Van Namen (51) een tijd geleden bij zijn huisarts in de wachtkamer zat, zag hij een folder van Bewegen Op Verwijzing. Hij vroeg wat meer uitleg aan de huisarts, en voor hij het wist zat hij rond de tafel met Bewegen-op-Verwijzing-coach Dirk.

Gezondheidsproblemen

Het waren zijn gezondheidsproblemen die Paul over te streep trokken om te bewegen. “Ik zit met overgewicht en daarnaast heb ik ook diabetes. Het was tijd om op dagelijkse basis aan mijn conditie te werken. Daarnaast had ik ook veel last van rugpijn. Die is zo goed als verdwenen sinds ik meer beweeg. Ik voel me veel fitter en gezonder dan voordien.”

Stappen kost geen geld

De coach nam contact met Paul en samen bespraken ze welke vorm van beweging mogelijk was. “Ik heb een invaliditeitsuitkering en zocht dus naar low budget sporten”, aldus Paul. “Om die reden kreeg ik een stappenteller in bruikleen zodat ik elke dag mijn stappen kan bijhouden. Ik ga regelmatig de natuur in voor een ontspannende wandeling, maar ik probeer het stappen ook wel echt structureel in te plannen. Zo ga ik te voet naar de winkel en doe ik om de twee dagen mijn boodschappen. Stappen kost immers niets hé.”

Waarom geen badminton?

“Vroeger speelde ik basket en ging ik regelmatig fitnessen. Na een operatie aan mijn enkel is het moeilijk om nog zware sporten te doen. Daarom zijn wandelen, fietsen en zwemmen de ideale oplossing. Af en toe ga ik wandelen met honden uit het asiel, zo krijgt bewegen nog een andere dimensie.” In de toekomst ziet Paul het toch wat grootser. “Badminton op recreatief niveau zie ik later wel zitten.”

Jezelf overtreffen

Paul heeft een goede band met zijn coach. “Het gaat niet enkel om prestaties, gelukkig. Mijn coach Dirk houdt ontzettend veel rekening met mij. Ik ben van nature uit namelijk niet echt een sportief type, al wou ik dat ik het wel was. Dat zal in de genen zitten zeker, je moet iemand de schuld geven (lacht). Maar dankzij de steun van Dirk heb ik veel meer motivatie om mezelf te overtreffen.”