Scoren met je sportclub? Zet gezonde voeding in je team!

15.08.2023

Eerst 2 uur de ziel uit je lijf trainen om je daarna in de kantine te goed te doen aan allerlei ongezonde snacks? Het staat haaks op de gezonde leefstijl die we spontaan met sporters associëren. En dus zetten sommige sportclubs in op gezonde voeding. Ook voetbal- en tennisclub ‘Ik Dien’ uit Edegem wil in het nieuwe seizoen voluit gaan voor gezond lekkers in hun kantine: “Kleine aanpassingen, zoals fruit tijdens de wedstrijdpauze, maken al een wereld van verschil.”

Een gezond voedingsaanbod in je sportclub, daar wordt iedereen beter van. Sporters gaan gezonder eten en als club versterk je je imago en geef je het goede voorbeeld. Iets wat ze ook bij Koninklijk Ik Dien FC hebben begrepen. “We moeten sport veel meer koppelen aan gezonde voeding, en omgekeerd”, vinden Eric Gyselen en Christoph Vandamme, respectievelijk jeugdvoorzitter en secretaris bij de club. “Nu wordt het nog te vaak gelinkt aan ongezonde beloningen. Wedstrijd gespeeld? Ah, dan heb je die hotdog/hamburger/chips/frisdrank wel verdiend. Dat kan anders. Natuurlijk mogen de spelers nog een cola drinken na de match, maar dat mag geen automatisme zijn.”

Tijd voor verandering

Practice what you preach en dus neemt de voetbal- en tennisclub ook haar eigen voedingsbeleid onder de loep. “Op dit moment hebben we nog niet echt een gezond aanbod in onze kantine. Zoals in veel clubs, vind je er vooral minder gezonde snacks zoals chips, hotdogs en snoepjes. Maar dat willen we graag veranderen. Ook ouders zijn daarin vragende partij. Sommige van hen zorgen trouwens al voor fruit, maar dan enkel voor hun eigen kind. Dat moeten we naar ploegniveau brengen.”

Om sportclubs daarbij te helpen, ontwikkelde Gezond Leven een website over voedingsbeleid, met bijhorende materialen voor bestuursleden en trainers, zoals een kant-en-klare PowerPoint over de voordelen van gezonde voeding in sportclubs. Of richtlijnen voor een gezond aanbod van tussendoortjes en dranken en sjablonen van actieplannen, met ingevulde voorbeelden. In de Gezond Leven Academie vind je ook een gratis e-learning over hoe sportclubs met deze materialen aan de slag kunnen.

Christoph

"We gaan een werkgroep oprichten, die een actieplan voor de ploegen opstelt. Om de juiste strategieën uit te werken, kunnen we de materialen van Gezond Leven zeker als leidraad gebruiken"

Christoph, secretaris van 'Ik Dien'

Werkgroep met actieplan

“We kennen de voedingsdriehoek. We gaan daar ook affiches van laten maken, met ons logo op”, zeggen Eric en Christoph. “Als club moeten we eerst een concreet aanbod uitwerken en dat dan promoten. Door bijvoorbeeld op vergaderingen met de coaches ook doelgerichte info te geven over gezonde voeding. Om dat te realiseren, gaan we een werkgroep oprichten, die een actieplan voor de ploegen opstelt. Om de juiste strategieën uit te werken, kunnen we de materialen van Gezond Leven zeker als leidraad gebruiken. Nu, als je zo’n project van de grond wil krijgen, heb je natuurlijk ook het engagement van de trainers en de coaches nodig. Misschien kan de werkgroep hen stimuleren om een vorming rond gezonde voeding te volgen.”

Traditie doorbreken

Wat de grootste drempel is om een gezond voedingsbeleid uit te bouwen? “Het gedrag van onze leden veranderen en de traditie doorbreken. Het is de gewoonte dat de ploegen zelf eten na de wedstrijd serveren, met een beurtrol voor de ouders. En dan komt er meestal ongezonde voeding op tafel, zoals koffiekoeken of Berlijnse bollen. Om dat te veranderen, zullen we een sensibiliseringscampagne moeten opzetten. Maar elke ploeg kan klein beginnen. Door bijvoorbeeld fruit mee te nemen voor tijdens de wedstrijdpauze. Een appelsien in partjes snijden en die uitdelen. Dan hebben de spelers tijdens de pauze al sowieso iets gezonds binnen. En in de winter kunnen we de gebruikelijke croque en hotdog vervangen door soep. Omdat niet elke coach bereid is om dit elke week voor de spelers te voorzien, is het misschien beter dat dit door de club wordt aangeboden. En: zoiets moet groeien. Start met de jongste spelers, dan zal de rest waarschijnlijk wel volgen. Met kleine aanpassingen kan je al veel bereiken. Zo hebben wij nu ook een ecologisch waterbeleid. Vroeger gebruikten we plastic flessen tijdens de wedstrijden, sinds vorig jaar hebben we een watertappunt, waar we ook proactief over communiceren naar andere clubs.”

364549103 869823614564800 5270042972510460547 n

"Als onze sporters naar een appel vragen in plaats van naar een hamburger beschouwen we ons actieplan als geslaagd"

Eric, jeugdvoorzitter van 'Ik Dien'

Een appel, aub!

Omdat je een voedingsbeleid niet in één-twee-drie aanpast, kunnen clubs best wel wat ondersteuning gebruiken. “Vooral dan bij de praktische kant”, zeggen Eric en Christoph. “We denken dan bijvoorbeeld aan plastic boxen om het fruit of de groenten in klaar te zetten. Da’s niet alleen handig, met zo’n herbruikbare verpakking laat je ook geen afvalberg achter. Ook een samenwerking met de lokale handelaars, die fruit of andere gezonde snacks ter beschikking stellen, behoort zeker tot de mogelijkheden.”

Eén ding is duidelijk: ‘Ik Dien’ is vastbesloten om van hun club een op en top gezonde club te maken. Maar wanneer beschouwen ze hun plan als geslaagd? “Als onze sporters naar een appel vragen in plaats van naar een hamburger. Of wanneer we kunnen zeggen: ‘Sorry, geen peren meer vandaag, alles is al op.’ Als steeds meer van onze ploegen deze gezonde gewoonte oppikken, zijn we goed bezig.”