Terug naar school of het werk? Vergeet je gezonde lunch niet!

29.05.2020

We kruipen stilletjesaan uit onze ‘lockdown’. Onze kroost gaat (deels) terug naar school, we gaan misschien opnieuw werken … Uiteraard met de voorgeschreven afstand, het nodige handengewas en met dat mondmaskertje op zak. Wat we ook niet mogen vergeten, is eten. En nog belangrijker: gezond eten. Want als we iets uit de coronacrisis moeten onthouden, is het wel dat een gezonde levensstijl broodnodig is. En daar speelt voeding een grote rol in.

Misschien lunchte je gewoonlijk op het werk en/of aten je kinderen een warme maaltijd op school. Dat lunchaanbod zal in de scholen en op andere plaatsen vaak nog niet aanwezig zijn. Met andere woorden: we staan de komende weken zelf in voor onze (brood)lunch en die van onze kinderen.

Hoe maak je relatief snel en makkelijk een gezonde (brood)lunch klaar die bij het hele gezin in de smaak valt, inclusief bij die ietwat koppige kleuter? Daar hebben we tips, trucjes en snelle receptjes voor.

Tips voor een snelle, simpele én gezonde lunch

  • Maak de brooddoos de avond voordien klaar en bewaar ze in de koelkast. Dat bespaart je wat tijd in de ik-moet-me-te-pletter-haasten ochtendrush.
  • Plan op voorhand wat je de komende week als lunch zal meegeven. Gebruik daarvoor deze handige weekplanner en stel op basis daarvan je boodschappenlijstje op. Betrek je kleuter of kind bij het opstellen: dat zal hem/haar motiveren om met plezier zijn bokes op te eten.
  • Extra planningstip: leg een voorraadje brood in je diepvries. Of maak een stock volkoren crackers, volkoren wraps of pittabroodjes …
  • Als je het avondmaal klaarmaakt, kan je ook al voorbereidingen doen voor de brooddoos: extra pasta koken, wat rauwe of gekookte groenten aan de kant houden, een extra kipfilet afbakken die kan dienen als beleg …
  • Geen tijd om groenten/fruit te versnijden of om de boterham te beleggen? Geef hapklare kerstomaatjes, radijsjes, aardbeien … mee bij de lunch, bv. in een apart vakje in de brooddoos of in een apart doosje. Kies voor fruit en groenten uit het seizoen. Goed om te (w)eten: het grootste vak van de boterhammendoos mag ook wel eens met groentjes of fruit gevuld zijn 😉.
  • Boterhammen in de vorm van een hartje of ster springen niet alleen in het oog, ze vallen ook extra in de smaak … Zeker voor kleuters is dit variëren met vormen een stimulans. Geen tijd om met uitsteekvormpjes aan de slag te gaan? Geen zorg. Die brooddoos moet ook geen kunstwerk zijn. De boterhammen in een driehoek i.p.v. in een rechthoek snijden maakt het ook al aantrekkelijker en het vraagt geen extra tijd.
  • Je kan de brooddoos gewoon een keer snel vullen met allerlei fingerfood zoals crackers met wat hummus om te dippen, geroosterde kikkererwtjes, stukjes groente, gekookte pastastrikjes …
  • Je kan groente- of peulvruchtenspreads zelf bereiden of kant-en-klaar aankopen.
  • Receptjes voor spreads zoals hummus of wortelspread die minder dan 15 minuten van je tijd vragen vind je op www.zekergezond.be.
  • Kies je voor kant-en-klare opties, ga dan voor producten met een betere voedingswaarde. Kijk naar de info op het etiket: op basis van de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel kan je producten vergelijken qua suiker-, zout- en vetgehalte. Of nog eenvoudiger: check de Nutri-Score. En geef de voorkeur aan producten die een A of B scoren.
  • Inspiratie voor andere lunchrecepten vind je op zekergezond.be. Filter op ‘lunch’ en je krijgt meteen heel wat ideetjes. Je kan ook filteren op ‘bereidingstijd’ om receptjes te vinden die maar max. 15 minuten van je tijd in beslag nemen. Handig!

Tips om het koel en hygiënisch te houden

  • In warme periodes kan je de lunch koeler houden door een mini-koelelement in de boterhammendoos te plaatsen. Of misschien heeft de school een plaats (koelkast of koelbox per klas) om de boterhammen koel te bewaren?
  • Geef op warme dagen liever geen beleg op basis van vers of rauw vlees, zoals preparé of gehaktbal.
  • Was steeds je handen voor je begint.
  • Werk op een proper oppervlak en met proper keukengerief.
  • Respecteer de houdbaarheidsdatum van de gebruikte producten.
  • Stop al het eten in een apart (liefst herbruikbaar) zakje in de boekentas.
  • Laat de restjes niet in de brooddoos. Als het kan worden ze best al op school weggegooid, en anders meteen bij het thuiskomen.
  • Was de brooddoos en drinkbus elke dag af.

4 tips voor een gezonde lunch

Graag meer info over het wat en hoe van een gezonde lunch? Duik in onze kerngezonde tips.