Terug naar school-stress? Niet met deze tips!

27.08.2024

Nieuwe leerkrachten, nieuwe vakken, een nieuwe klas: de eerste schooldag gaat voor heel wat kinderen gepaard met verandering en dat kan voor spanning zorgen. Een goede voorbereiding helpt om deze overgang soepel en stressvrij te laten verlopen. Met deze tips wordt 2 september zowel voor ouders als voor kinderen een fijne, (bijna) zorgeloze dag.

1. Bereid je kind én jezelf voor

De overgang van heerlijk ontspannen zomerdagen waarin niets moet en alles kan naar de vaste structuur van een school/werkdag zorgt niet alleen bij kinderen voor enige zenuwachtigheid. Ook mama en papa krijgen wel eens de kriebels als ze opnieuw aan de vroege ochtenden, het huiswerk en de strakke deadlines denken. Toch is het belangrijk om ook als ouder mentaal klaar te zijn voor de terugkeer naar school. Kinderen nemen jouw emoties vaak over, dus een positieve en zelfverzekerde houding kan helpen om vol enthousiasme aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Neem daarbij ook meteen al wat druk van de ketel, want heel wat kinderen maken zich zorgen om hun schoolprestaties. De angst om niet goed genoeg te presteren of om te falen kan leiden tot stress. Stel daarom al van bij de eerste schooldag realistische verwachtingen: leg de nadruk op inspanning in plaats van op perfectie. Help je kind begrijpen dat het fouten mag maken en dat leren een proces is. Niet te streng zijn voor onszelf helpt ons om ons gelukkiger te voelen. Dat geldt voor ouders en kinderen!

2. Trek de natuur in

Start ruim van tevoren met het aanpassen van bedtijd en dagelijkse routines. Een geleidelijke overgang naar het vroegere schoolritme zorgt voor minder stress en een soepelere start van het schooljaar. Een vaste routine geeft een gevoel van stabiliteit en voorspelbaarheid.

Maak daarnaast tijd voor ontspanning door samen de natuur in te trekken. Want lichaamsbeweging is, net als gezonde voeding en voldoende slaap, essentieel om stress te verminderen. Een wandeling in het bos kan helpen om spanning los te laten en je kind mentaal voor te bereiden op de eerste schooldag. Meer ‘green time’ en minder ‘screen time’ is trouwens een goed mantra om het hele schooljaar te volgen! Een uurtje vrije speeltijd in de natuur kan wonderen doen voor zowel het mentale welbevinden als de schoolprestaties van je kind.

3. Maak een aftelkalender

Bespreek met je kind wat het kan verwachten op de eerste schooldag en benadruk de voordelen van school. Dit helpt hen om eventuele angst voor het onbekende te verminderen en enthousiast te zijn over de nieuwe ervaringen. Een aftelkalender kan ook helpen, zeker bij jongere kinderen of kinderen die veel nood hebben aan structuur en voorspelbaarheid. Laat hen bijvoorbeeld twee weken voor de schoolstart elke dag een dag doorstrepen of een sticker plakken op de kalender.

4. Luister en werk samen aan oplossingen

Moedig je kind aan om open te zijn over eventuele zorgen en werk samen aan oplossingen. Door aandachtig te luisteren en je kind te betrekken bij het oplossen van problemen, versterk je hun zelfvertrouwen en betrokkenheid.

Oefen jezelf in ‘watchful waiting’: maak niet van elk klein stresske een wereldprobleem, maar blijf wel waakzaam. Het is geen drama als je kind zenuwachtig is bij de terugkeer naar school. Niet elk klein probleem moet direct uitgebreid besproken worden. Maar door alert te blijven als ouder, zal je wel snel de grotere issues opmerken en dan kunnen jullie wél het gesprek aangaan of actie ondernemen. Geef ook aan dat het oké is om af en toe thuis te ontploffen en help hen eventueel bij het vinden van ‘goede’ manieren om te ontladen, zoals bijvoorbeeld een kussengevecht of even hard roepen en lopen in de tuin. Omgaan met stress en moeilijke emoties is iets wat we allemaal, jong en oud, moeten leren en regelmatig moeten oefenen. De geluksdriehoek kan je daarbij helpen, en meer bepaald de tips die horen bij de oranje bol.

5. Leg de boekentas klaar

Haal die boekentas tijdig vanonder het stof en zorg dat al het benodigde schoolmateriaal klaarligt. Introduceer buitenschoolse activiteiten weer langzaam om overbelasting te voorkomen en een evenwichtige start van het schooljaar te waarborgen. Kinderen en jongeren geven vaak aan dat ze hun leven te druk vinden. Hou goed in de gaten dat hobby’s die druk niet nog verhogen. Door samen goed voorbereid te zijn, zorg je ervoor dat je kind met een gerust hart aan dit nieuwe avontuur kan beginnen. Veel succes!