Toch ook een beetje ‘kom uit uw (jeugdhulp)kot’: buiten spelen!

07.05.2020

Buiten spelen in jeugdhulporganisaties die jonge kinderen en gezinnen opvangen: waarom en hoe? In tijden van corona-maatregelen is het aangeraden om in de eigen tuin van de organisatie te bewegen in dezelfde samengestelde groep en dat zorgt wel wat voor beperkingen, maar het is zeker mogelijk!

Daarom is buiten spelen zo belangrijk

Buiten spelen is niet alleen superleuk, het is gewoon supergoed voor héél wat: voor de gezondheid en fysieke conditie alvast zeker. Kinderen raken zo meer energie kwijt, doen meer vitamine D op en genieten maximaal van frisse lucht. Hierdoor vermindert de kans op overgewicht, hartproblemen, diabetes, ADHD, bijziendheid … noem maar op.

Buitenlucht zorgt ook dat kinderen beter slapen: groen brengt vaak rust. Iets wat kinderen in de jeugdhulp ook zeker deugd zal doen. Kinderen worden blij van buiten spelen. Ze kunnen zich uitleven en daardoor ontspannen. Dat verlaagt wel eens de druk van soms moeilijke gezinssituaties op hun kleine schouders. Het vermindert stress.

Kinderen die buiten spelen leren hun eigen lichaam meer ontdekken. Het geeft hen meer zelfvertrouwen, wat hen motiveert en stimuleert om weer nieuwe dingen te ontdekken. Ze leren hoe de wereld rondom hen in elkaar zit. Bovendien leren ze bij bepaalde buitenactiviteiten goed samenwerken. 

Kinderen oefenen door buiten te spelen ook hun motorische vaardigheden en leren ruimte, diepte, afstand, snelheid, hoogtes en risico’s beter inschatten. Een voor een belangrijke capaciteiten die ook begeleiders in de jeugdhulp graag stimuleren bij de kinderen in hun groep. Daardoor is buiten spelen ideaal om te koppelen aan de doelstellingen die je als begeleider in de jeugdhulp samen met kinderen of gezinnen wil bereiken.

Buiten spelen is pure preventie in de brede zin! Buiten spelen stimuleren als jeugdhulporganisatie? Daar zijn nog heel veel andere goede redenen voor.

Hoe kan dat op een leuke manier, buiten spelen?

Het hoeft niets te kosten, dat buiten spelen: het vraagt misschien alleen wat creativiteit. Je kan de kinderen prikkelen door hen 10 takjes te laten zoeken, 4 verschillende bloemetjes, 5 steentjes van verschillende groottes enz. Een blotevoetenpad maken, is ook zeker een succes! Dat kan met zand, mos, gras, takjes, steentjes, stro ... Alles wat je kan vinden in de buurt van je organisatie. 

Elke reden is goed voor een kind om naar buiten te trekken. Ook als het weer niet meezit. Want: voor kinderen bestaat slecht weer niet. Naar buiten gaan als het regent en stampen in plassen vinden ze net superleuk! 

Verloopt het contact tussen jou als begeleider en een bepaald kind wat stroever? Ga samen buiten spelen als boost om jullie band te versterken en verder vertrouwen op te bouwen. Leg niet te veel zelf op, maar laat het vanuit het kind komen en ga mee in zijn spel. 

Nuttige tips om buiten te spelen

Buitenspeelgoed aanschaffen is een optie. Een krokodillen-wip of glijbaan is altijd een winner. Je kan de kosten drukken door samen te leggen met andere organisaties in de regio en af en toe het buitenspeelgoed te wisselen (in coronatijden: best ontsmetten). Zo blijft het uitdagend voor de kinderen in je organisatie.

Ook kosteloze materialen zijn waardevol én leuk:

  • Gebruik kartonnen dozen van luiers en droge voeding als tunnels om door te kruipen, als blokken om een toren te bouwen, om voorwerpen in te verstoppen …
  • Laat kinderen met lakens, dekens, stofjes spelen … Ze kunnen die sorteren per kleur, er iets onder verstoppen, eronderdoor kruipen terwijl je ermee schudt …
  • Ook met natuurelementen (zand, water, takjes, bladeren …), kranten, wasknijpers … kan leuk spel ontstaan.
  • Kinderen kunnen huishoudelijk materiaal zoals soeplepels, bekers, pannen, vergiet, bakjes … verzamelen, stapelen, sorteren of gebruiken om muziek te maken. 
  • Een kind kan onder een stoel kruipen of achter ballen lopen, een baby kan naar voorwerpen reiken … 

Maak van buiten spelen een vast moment in de dagstructuur van de kinderen. Zeker in deze moeilijke tijden van coronamaatregelen is dat een goed idee. Want structuur wordt nog belangrijker voor de kinderen om zich veilig te blijven voelen in deze verwarrende periode. 

Voor de kinderen van 4 tot 6 jaar kan het leuk zijn om samen een insectenhotel te maken of bloemen te zaaien.

Een wilgenhut is ook iets fijns voor peuters en kleuters en allesbehalve duur.

Iedereen houdt van frisse lucht, zelfs de allerkleinsten onder ons. Met een eenvoudige afscherming kan je ook buiten een veilig stukje maken voor baby’s. Baby’s kijken graag naar het licht dat in de blaadjes van de bomen speelt, naar de vogeltjes, naar de wolken, naar wapperende wimpels en linten … Kruipers ontdekken graag gras, zand, water, planten en bloemen …

Nog meer goede informatie en inspiratie over buiten spelen vind je op de website van Groeimee, op de website van het Departement Omgeving en de Speelbank!

Veel speel- en beweegplezier!

Meer info

Beweging structureel inbedden in het beleid van je jeugdhulporganisatie? Dat vind je bij Gezonde Gasten.

Heb je één van de bovenstaande tips eens getest met je leefgroep? Neem er foto’s van (weliswaar met respect voor de privacy van de kinderen) en bezorg ze ons via lien.vanoyen@gezondleven.be! Wij zijn altijd op zoek naar goede praktijkvoorbeelden om andere organisaties te inspireren.