Een beleid rond mentaal welbevinden en veerkracht op het werk

Tevreden werknemers, die goed in hun vel zitten, optimaal functioneren, en met goesting aan het werk gaan. Teams die veerkrachtig omgaan met eender welke uitdaging en steun vinden bij hun collega’s en leidinggevende. Een organisatie waar de iedereen samen inzet op betere kwaliteit en succes. Klinkt fantastisch, niet?

Helft werknemers vindt job werkbaar

De sterk veranderende arbeidsmarkt vereist een goede mentale gezondheid van medewerkers. Toch is het volgens recente onderzoeksgegevens niet zo goed gesteld met die mentale gezondheid: slechts de helft van de Vlaamse werknemers ervaart zijn job als werkbaar. De andere helft ervaart problematische werkstress (34,2%), problemen met motivatie en betrokkenheid (20%), en met de werk-privé balans (12%). 

Aangename werkomgeving

Heel wat Vlaamse ondernemingen proberen terecht een ondersteunende en aangename werkomgeving te creëren en hun medewerkers en teams veerkrachtiger te maken. Met de juiste aanpak en wat moeite is elke onderneming in staat om mooie resultaten te boeken. De werkomgeving is immers zeer geschikt om een positieve impact te hebben. Onze tools zetten jouw onderneming alvast goed op weg naar een degelijk beleid en duurzaam succes.

Wat is een beleid rond mentaal welbevinden en veerkracht

Een workshop over stress? Wat extra groen tussen de bureaus? Ruimtes voorzien waar in stilte gewerkt kan worden? Mooie initiatieven! Toch ontbreekt er iets. Het geheim zit hem in een diverse mix van acties die een samenhangend beleid vormen.

Aan de slag met de instrumenten van Gezond Werken

Twee instrumenten kunnen je helpen om een degelijk beleid uit te werken op maat van jouw onderneming:

Veerkrachtige medewerkers

Werken brengt stress met zich mee. Een medewerker die ‘tegen een stootje kan’, heeft een stapje voor: veerkrachtige werknemers passen zich sneller aan wanneer ze geconfronteerd worden met een uitdaging en komen er ook sterker uit. Deze werknemers zitten niet alleen beter in hun vel, maar ze zijn ook productiever en efficiënter in hun werk.

Wist je dat je veerkracht kunt trainen? Een workshop ‘Fit in je Hoofd, Goed in je Vel’ kan een eerste stap zijn om je werknemers veerkrachtiger te maken. Klop aan bij het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) in jouw buurt en boek een professionele trainer die werd opgeleid door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zo ben je zeker van een interactieve en kwaliteitsvolle workshop.

Met het online coachingsplatform van ‘Fit in je Hoofd’, kunnen medewerkers ook na de workshop op individuele basis verder met informatie, advies op maat en oefeningen om de balans tussen draagkracht en draaglast in evenwicht te houden.

Verspreid de personaliseerbare ‘Lijftijd-fiches’ in je onderneming en sensibiliseer en ondersteun je collega’s om hun veerkracht te versterken.

Ondersteuning

Misschien kan het project ‘Gezond op de werkvloer’ jullie helpen om een beleid op maat van de onderneming op poten te zetten. Een bedrijfscoach komt langs om samen met jullie het proces te doorlopen. Misschien heeft jouw onderneming zelfs recht op een subsidie. Doe dus zeker een aanvraag!