Misschien organiseert jouw school af en toe een gezond ontbijt of een sportdag. Mogelijk was er zelfs al een hele themaweek gewijd aan alcohol en drugs. Mooie initiatieven, maar toch maken die verschillende activiteiten nog geen samenhangend gezondheidsbeleid. Daarom reiken we enkele handige tools aan om een sterk beleid op poten te zetten: de gezondheidsmatrix, het stappenplan en het spinnenweb gezondheidsbeleid.

Welke tool gebruik je wanneer?

De gezondheidsmatrix, het stappenplan en spinnenweb zijn drie instrumenten die je helpen bij de uitbouw van het gezondheidsbeleid op jouw school. Wellicht merk je hier en daar wat overlap. Klopt! Maar weet dat je de instrumenten met andere doelen en vaak op andere momenten in het proces gebruikt.

Zo zal je het stappenplan doorheen het volledige proces gebruiken net om het proces vorm te geven en kan je de checklist bij het spinnenweb gebruiken om de aanwezige succesfactoren in kaart te brengen tijdens de stap ‘breng je beginsituatie in kaart’, maar evengoed tijdens de stap van ‘evalueer en stuur bij’.

Het is aan jou om te bepalen welk instrument je wanneer gebruikt en dit op basis van je eigen specifieke situatie.

Matrix 2

De gezondheidsmatrix

De gezondheidsmatrix zet je in om de beginsituatie in kaart te brengen en om het beleid concreet te maken wanneer je nieuwe gezondheidsacties uitdenkt.

Stappenplan 2

Het stappenplan

Het stappenplan gebruik je aan de start en tijdens het proces om stappen vooruit te zetten. 

Spinnenweb 2

Het spinnenweb

Wat geeft het gezondheidsbeleid op jouw school meer kans op slagen? We onderscheiden enkele succesfactoren.

Zet jij ook in op een gezondheidsbeleid voor je personeel?