Beleid rond minder lang stilzitten op school
Wat is een beleid rond minder lang stilzitten op school?
Bewegingstussendoortjes tijdens de les, statafels in de klas, software die je eraan herinnert even het zitten te onderbreken in de computerklas, een speelplaats die lang stilzitten ontmoedigt, actieve verplaatsingen voor schooluitstappen, … Het zijn één voor één voorbeelden die een plaats kunnen krijgen binnen het beleid rond minder lang stilzitten van jouw school. Mooie initiatieven, maar toch maken die verschillende activiteiten nog geen samenhangend beleid rond minder lang stilzitten. Hoe moet het dan wel? Het geheim zit hem in een gezonde mix van strategieën.
Op weg naar een beleid rond minder lang stilzitten
Een beleid rond minder lang stilzitten uitrollen doe je niet in een-twee-drie. Het is een langdurig proces waarin je samen met het schoolteam, de leerlingen en de ouders – stap voor stap evolueert van losse acties rond minder lang stilzitten op school naar een samenhangend beleid.
Succesfactoren voor een beleid rond minder lang stilzitten
Scholen gaan vaak heel gemotiveerd aan de slag om leerlingen te informeren en sensibiliseren, en het aanbod en de afspraken rond lang stilzitten op school te verbeteren. Maar soms loopt het niet zo vlot of botsen de acties op weerstand van ouders of leerlingen. Wat geeft het beleid rond minder lang stilzitten op jouw school meer kans op slagen? Ontdek de cruciale succesfactoren in het spinnenweb van een gezondheidsbeleid
Interessante materialen om minder lang stilzitten op jouw school te stimuleren
- Leerlijn bewegen en minder zitten: online met zoekfunctie of interactieve PDF (BaO, SO)
- Materialen van de bewegingsdriehoek (BaO, SO)
- Filmpje van de bewegingsdriehoek (BaO, SO)
- Voorbeeldmatrix bewegingsbeleid (BaO, SO)
- Informatiedossier de bewegingsdriehoek (SO)
- Informatiedossier beweegvriendelijke omgeving (SO)
- SWEEP (SO)
- Woogie Boogie (Kleuter)
- Dip? Dobbel. Doe! (Lager)
- Inspiratieboxen van MOEV (BaO, SO)