Een gezondheidsbeleid uitrollen lijkt een hoop werk – en dat is het ook! – maar je staat er als school gelukkig niet alleen voor. Je kunt namelijk beroep doen op het ondersteuningsaanbod van de schoolnabije partners (bv. pedagogische begeleiding) en externe partners (bv. Stichting MOEV, preventiewerkers en de gemeente).

De voordelen van samenwerken

Samenwerken met externe partners biedt verschillende voordelen.

  • De verschillende partners ondersteunen jouw school vanuit hun eigen expertise. Zo leer je misschien verrassende invalshoeken kennen.
  • Van in het begin partners aanspreken en betrekken, verhoogt de kwaliteit van het gezondheidsbeleid. De partners kunnen namelijk tijdig waardevolle input geven en bijsturen waar nodig.

Waarvoor partners betrekken?

Er zijn verschillende soorten partners die je op verschillende manieren kunnen helpen:

  • educatieve materialen aanleveren
  • gastlessen of infosessies geven
  • projecten of acties in de school uitvoeren
  • ondersteuning geven bij de integratie van de gezondheidsthema’s in het curriculum
  • je school begeleiden bij de uitbouw van het gezondheidsbeleid
  • infrastructuur of financiële middelen (subsidies) ter beschikking stellen

Vraag je af welke zaken het schoolteam zelfstandig kan dragen en waar externe hulp welkom is. Streef ten slotte altijd naar een duurzame samenwerking met de partners.

Correct samenwerken en besturen

Heb je vragen over de betrouwbaarheid van een organisatie, de commercialisering of de manier waarop je als schoolteam met een organisatie aan de slag kunt? Raadpleeg dan de handvatten voor samenwerking, opgesteld door de commissie Onderwijs en Samenleving van de Vlor.

Houd daarnaast rekening met de principes van zorgvuldig bestuur, zoals kosteloosheid, eerlijke concurrentie, verbod op politieke activiteiten en reclame en sponsoring.

Laat je informeren

Als het gaat om gezondheid op school, kun je nooit over te veel informatie beschikken. Voor educatief materiaal of straffe methodieken om de gezondheidswerking op school uit te bouwen, moet je maar eens een kijkje nemen op onze projecten- en themapagina's.

Je vindt ook een overzicht van alle Vlaamse preventiemethodieken op www.preventiemethodieken.be

Vorming (op maat)

Wil je je schoolteam een duwtje in de rug geven met een vorming? Neem zeker een kijkje op onze opleidingspagina. Wij organiseren twee keer per jaar een vorming Gezonde School en elk jaar geven wij onze vorming ook in Eekhout Academy in Brugge: https://www.eekhoutacademy.be.

Wil je in jouw scholengroep een pedagogische studiedag rond gezondheid organiseren? Dat kan! Neem vrijblijvend contact met ons op voor een vorming op maat van jouw scholengroep.

Neem ten slotte zeker een kijkje bij het vormingsaanbod van de andere partnerorganisaties:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Gezonde School

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe methodieken, ontwikkelingen en vormingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Gezonde School!