Een gezondheidsbeleid binnen zorg- en welzijnsvoorzieningen

Een zorg- en welzijnsvoorziening kan gezondheidsbevordering integreren in het dagelijkse functioneren. Misschien organiseert jouw ziekenhuis, jeugdhulporganisatie of woonzorgcentrum al af en toe een gezonde kookworkshop. Of misschien hebben jullie al eens een heel jaar gewerkt rond mentaal welbevinden.

Stuk voor stuk mooie initiatieven, zet die vooral voort! Maar het is ook belangrijk om van die verschillende, losse activiteiten te evolueren tot een samenhangend preventief gezondheidsbeleid. Alleen zo zullen je acties effectief bijdragen aan de gezondheid van je patiƫnten of cliƫnten. Om je daarbij te helpen, reiken we enkele handige tools aan om een sterk beleid op poten te zetten: de gezondheidsmatrix en het stappenplan.

Werk je in een woonzorgcentrum of jeugdhulporganisatie? Dan is er een stappenplan en gezondheidsmatrix op maat: procesbegeleiding woonzorgcentra  en Gezonde Gasten.

Welke tool gebruik je wanneer?

De gezondheidsmatrix en het stappenplan zijn twee instrumenten die je helpen bij de uitbouw van het preventief gezondheidsbeleid in jouw voorziening. De gezondheidsmatrix gebruik je om de beginsituatie en de sterktes en zwaktes van jouw organisatie rond een gezondheidsthema in kaart te brengen. Het stappenplan gebruik je doorheen het volledige proces naar een preventief gezondheidsbeleid. Het geeft het proces vorm en stimuleert een gestructureerde aanpak.

Zet jij ook in op een gezondheidsbeleid voor je personeel?