De voedingsdriehoek: gezond voor jezelf en de planeet | 1ste graad SO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Secundair onderwijs
Eerste graad
Eindtermen
BC 7.7 De leerlingen onderbouwen een eigen mening over maatschappelijke gebeurtenissen, thema’s en trends met betrouwbare informatie en geldige argumenten (transversaal).
BC 7.13 De leerlingen verklaren de impact van globale uitdagingen van duurzame ontwikkeling op het lokale niveau. (transversaal) (1ste graad, A en B stroom)
DZH 11.1 De leerlingen beargumenteren hun keuzegedrag bij aankopen rekening houdend met hun behoeften en beïnvloedende factoren. (1ste graad, A en B stroom)
Leerdoelen
Kennis
- Jongeren kunnen aan de hand van de drie uitgangspunten van de voedingsdriehoek uitleggen wat een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon inhoudt
- Jongeren formuleren dat het goed is om in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding te eten
- Jongeren formuleren dat het goed is om zo weinig mogelijk lege calorieën te eten
- Jongeren formuleren dat we voedselverlies moeten vermijden en niet meer moeten eten dan nodig
- Jongeren kunnen uitleggen wat de milieu-impact van voeding is en kunnen daarbij een aantal milieu-indicatoren (bv. uitstoot van broeikasgassen, biodiversiteit, water- en grondgebruik) opsommen
- Jongeren identificeren aan de hand van de voedingsdriehoek waaruit een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon bestaat
- Jongeren sommen voorbeelden op van gezonde voedingspatronen
Vaardigheden & attitudes
- Jongeren kunnen opzoeken en aangeven welke voedingsmiddelen welke voedingsstoffen voornamelijk aanbrengen
- Jongeren kunnen de noodzakelijk aanbevelingen van verschillende voedingsstoffen opzoeken en weergeven per leeftijdscategorie
- Jongeren kunnen voedingsmiddelen categoriseren op basis van hun effect op gezondheid
- Jongeren kunnen voedingsmiddelen categoriseren op basis van hun effect op het milieu
- Jongeren sommen met behulp van de voedingsdriehoek op welke voedingsmiddelen/dranken meer gegeten/gedronken moeten worden
- Jongeren sommen met behulp van de voedingsdriehoek op welke voedingsmiddelen/dranken minder gegeten/gedronken moeten worden
- Jongeren sommen met behulp van de voedingsdriehoek op welke voedingsmiddelen/dranken zo weinig mogelijk gegeten/gedronken moeten worden
- Jongeren kunnen inschatten en aangeven wat een gezonde en milieuverantwoorde portie groenten/vlees/aardappelen/fruit/… is
- Jongeren kunnen gezond snacken
- Jongeren kunnen de link toelichten tussen voeding en beweging/sedentair gedrag
Materialen en methodieken
- Gezond Leven materialen voeding voor secundair onderwijs
- Inspiratiebundel voedingsdriehoek
- Inspiratiebundel suiker
- Inspiratiebundel energiedranken
- Inspiratiebundel (on)gezonde voedselverleidingen
- Basistekst voedingsdriehoek: gezonde en milieuverantwoorde voeding
- Materialen voedingsdriehoek
- Afbeelding van de voedingsdriehoek
- Afbeelding lege voedingsdriehoek
- Afbeelding lege voedingsdriehoek met grijze zone
- Kleurplaten van de voedingsdriehoek
- Kleurplaten van de voedingsdriehoek met de grijze zone
- Lesmodule etiketten lezen: gezonde dranken en tussendoortjes
- Affiche tussendoortjes
- Affiche drankjes
- Snack & Chill
- Recepten app Zeker Gezond met gezonde en milieuverantwoorde recepten, boodschappenlijstje en weekmenu
- Handleiding actieve spelletjes over de voedingsdriehoek met spelkaartjes (neutraal en gekleurd)
- Mijn Gezond Leven: gezondheidstests + planningstool rond water, fruit, groenten en gezonde lunch
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (gezonde voeding – 1ste graad secundair onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)