Plantaardige en dierlijke voeding | 1ste graad SO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Secundair onderwijs
Eerste graad
Eindtermen
BC 7.7 De leerlingen onderbouwen een eigen mening over maatschappelijke gebeurtenissen, thema’s en trends met betrouwbare informatie en geldige argumenten (transversaal).
BC 7.13 De leerlingen verklaren de impact van globale uitdagingen van duurzame ontwikkeling op het lokale niveau. (transversaal) (1ste graad, A en B stroom)
DZH 11.1 De leerlingen beargumenteren hun keuzegedrag bij aankopen rekening houdend met hun behoeften en beïnvloedende factoren. (1ste graad, A en B stroom)
Leerdoelen
Kennis
- Jongeren kennen de drie pijlers van duurzaamheid (milieu, sociaal, economisch) en kunnen het verschil tussen duurzame en milieuverantwoorde voeding uitleggen
Vaardigheden & attitudes
- Jongeren leggen het milieuconcept rond de verhouding tussen plantaardige en dierlijke voeding uit
- Jongeren discussiëren over de voordelen van minder vlees en vis eten vanuit een milieustandpunt
- Jongeren sommen voldoende alternatieven op om vlees op een volwaardige manier te vervangen
- Jongeren weten welke plantaardige vervangproducten de voorkeur genieten boven andere (bv. verrijkte sojadrink natuur, tofu, tempeh, seitan…)
- Jongeren kunnen een vegetarisch recept naar keuze beschrijven waarin ze op een volwaardige manier vlees vervangen door (onbewerkte) plantaardige voedingsmiddelen
- Jongeren formuleren de definitie van lokaal- of korteketenvoedsel
- Jongeren kunnen voorbeelden geven van lokale en ingevoerde producten
- Jongeren kunnen een seizoenskalender gebruiken om aan te geven welke soort groenten en fruit in welk seizoen gegeten worden
- Jongeren leggen uit dat lokale producten ook seizoensgebonden moeten zijn om als milieuverantwoord beschouwd te worden
Materialen en methodieken
- Materialen voedingsdriehoek
- Inspiratiebundel voedingsdriehoek
- Basistekst voedingsdriehoek: gezonde en milieuverantwoorde voeding
- Recepten app Zeker Gezond met gezonde en milieuverantwoorde recepten, boodschappenlijstje en weekmenu
- Handleiding actieve spelletjes over de voedingsdriehoek met spelkaartjes (neutraal en gekleurd)
- Snack & Chill
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (duurzame voeding – 1ste graad secundair onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)