10.000 stappen: goed voor gezondheid én mobiliteit

15.09.2023

Elke dag wandelen en/of fietsen? We doen het steeds vaker! En dat is niet alleen goed voor je gezondheid, ook de mobiliteit vaart er wel bij. Met onze campagne ’10.000 stappen: elke stap telt’ focussen we dit jaar op het creëren van meer kwaliteitsvolle ruimte voor stappers. Denk: méér trage wegen, méér groen, méér schoolstraten en méér voetgangerscirkels.

We fietsen en wandelen steeds meer: 18% van onze verplaatsingen gebeurt met de fiets, 17% doen we te voet. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Vlaamse overheid naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming. Voor de meeste verplaatsingen gebruiken we echter nog steeds de auto. Daarom wordt er tijdens de Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september, weer volop ingezet op een duurzame, gezonde mobiliteit, een thema waar ook de campagne ’10.000 stappen: elke stap telt’ in 2023 op focust. Lokale besturen werken een heel jaar lang acties uit om een gezonde mobiliteit te promoten, door bijvoorbeeld meer schoolstraten te creëren, meer voetgangerscirkels en trage wegen te voorzien en het wandelcomfort te verhogen. En dat met maar één doel: ervoor zorgen dat inwoners wat vaker de auto laten staan en kiezen voor actief transport. Want dat heeft alleen maar voordelen.

Meer bewegen = betere gezondheid

Kiezen voor het STOP-principe (d.w.z. bij planning en inrichting van de publieke ruimte eerst aandacht hebben voor Stappers, dan voor Trappers en het Openbaar vervoer en pas daarna voor Personenwagens) is kiezen voor gezondheid. Want wie zich op een actieve manier verplaatst, beweegt vanzelf meer. En meer bewegen is van fundamenteel belang om de meest gezonde versie van jezelf te worden. En dit niet alleen fysiek (minder kans op kankers, dementie, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, overgewicht), maar ook mentaal (beter in je vel voelen, minder kans op depressie, stress, angst en vermoeidheid). Parkeerstress? Filestress? Weg ermee!

Meer wandelaars en fietsers = minder vervuiling

Hoe minder gemotoriseerd verkeer, hoe gezonder onze omgeving wordt. Het autoverkeer stoot immers kleine stofdeeltjes en stikstofdioxide uit, die onze lucht vervuilen. Als er minder auto’s op de baan zijn, zal de luchtkwaliteit daar dus alleen maar beter van worden. Wat ook weer positieve gevolgen heeft voor onze gezondheid. Nog een plus: minder ronkende motoren betekent minder geluidshinder, waardoor buurten en straten leefbaarder worden.

Meer actieve verplaatsingen = 10.000 stappen

Wie er regelmatig te voet of met de fiets op uittrekt, zal weinig moeite hebben om aan 10.000 stappen per dag – de gezondheidsaanbeveling voor beweging - te geraken. Maar ook minder is prima, want letterlijk élke stap zorgt voor een gezondheidsverbetering. Wandelen is trouwens de goedkoopste en gemakkelijkste manier om te bewegen. Bovendien is het een mooie kans om onderweg nieuwe mensen te ontmoeten. En daarom hoef je niet elke dag 10 kilometer te stappen. Ook dat wandelingetje naar de bakker om de hoek telt mee. Door dergelijke kleine, alledaagse afstanden te voet of met de fiets af te leggen, en ze in te plannen in je dagelijkse routine, kom je ook zonder intensief te sporten aan een mooie portie beweging. Makkelijk, toch?