10.000 stappen

10.000 stappen is een project dat volwassenen wil aanzetten tot een actieve leefstijl. Voor heel wat volwassenen is het immers niet vanzelfsprekend om regelmatig aan sport te doen. Nochtans hoef je helemaal niet te sporten om voldoende te bewegen.

Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde positieve effect op je gezondheid heeft als elke dag een half uur extra bewegen. Het zetten van stappen kan overal: op het werk, tijdens verplaatsingen, in de vrije tijd of thuis. 10.000 stappen is er dus voor iedereen, ook voor wie minder van sport houdt of wie te weinig tijd heeft. Voor 65-plussers is 8.000 stappen per dag aanbevolen.

Het ’10.000-stappenproject’ is kant-en-klaar en richt zich, om het even formeel uit te drukken, naar het individu, maar daarnaast ook naar je werk- en woonomgeving.

Wil je zelf meer bewegen? 

Ga naar www.10000stappen.be voor meer info. Hier vind je ook onze stappenregistratietool. Deze tool koppelt plezier aan het registeren van stappen. Met deze tool kan iedereen online een stappendagboek bijhouden, persoonlijke doelstellingen vastleggen en stappencompetities opzetten.

Stappen tellen, hoe doe je dit best?

De nieuwste gezondheidsapp op je smartphone? Of beter een activity tracker rond je pols? Of is een klassieke stappenteller toch meer te vertrouwen? Hier vind je een overzicht van de verschillende methoden om stappen te tellen. Met de voor- en nadelen van elk instrument.

Wil je als gemeente of onderneming meer bewegen?

Wil je je inwoners of personeel meer laten bewegen? Hieronder kan je de projectmaterialen van 10.000 stappen downloaden en vind je ook meer info in de rubrieken ’10.000 stappen in de gemeente’ en ’10.000 stappen op het werk’.

Op de website van 10.000 stappen vind je ook een stappenplan en actiefiches:

  • Het stappenplan vormt een leidraad voor het succesvol implementeren van 10.000 stappen in jouw gemeente of onderneming.
  • De actiefiches zijn dan weer een bron van inspiratie voor het ontwikkelen en uitvoeren van concrete acties binnen het 10.000-stappenproject, zoals online stappenclashes, wandelingen, bewegingstussendoortjes …

Projectmaterialen

Hieronder kan je de projectmaterialen downloaden (pdf). Indesign bestanden kan je opvragen bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Drukwerk kan je ook gratis bestellen via onze webshop (enkel verzendkosten).

10.000 stappen: Elke stap telt

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen inspireren en ondersteunen elk lokaal bestuur gedurende vier jaar in de uitbouw van een beweegvriendelijke omgeving en een gezondere stad of gemeente. Ons doel? Gezondere inwoners die meer bewegen en streven naar 10.000 stappen per dag, dankzij een combinatie van toffe sensibilisering van burgers én beweegvriendelijke buurten.

  • Contact: annelies.vandenberghe@gezondleven.be
  • Voor wie: Bedrijven, preventieadviseurs, HR-verantwoordelijken, interne en externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, … én lokale besturen (gemeenten (bv. de sportdienst), OCMW’s, wijkgezondheidscentra, …).