5 tips voor de allerleukste herfstvakantie

26.10.2023

Pompoensoep, dikke truien en plassen om in te springen: yep, de herfstvakantie is er! Geen idee hoe je je kroost tijdens het vallen van de bladeren kan bezighouden? Met deze tips vliegt die vrije week zó om. En kunnen je kinderen straks weer helemaal opgeladen terug naar school.

Buitenspelen is de max!

Weer of geen weer, buiten spelen is áltijd een goed idee. Kinderen die buitenspelen, bewegen intenser, kunnen zich uitleven, oefenen hun motorische vaardigheden en leren risico’s beter inschatten. Avontuurlijk spelen draagt er ook toe bij dat kinderen zich beter in hun vel voelen. Het versterkt hun probleemoplossend vermogen en ze ontwikkelen veerkracht. Heb je een tuin? Maak er dan een coole speelplek van. En daarvoor hoef je zeker geen dure trampoline of schommel te kopen. Met wat balken, planken, banden en touwen kan je samen met je kinderen een hindernissenparcours bouwen. Of timmer een kamp of boomhut. Urenlang speelplezier voor jong en oud gegarandeerd!

Geen tuin in de buurt? Ook in recreatiedomeinen, parken of op (speel)pleintjes kunnen je kinderen ravotten. Kijk eens op de website van je gemeente, Sport Vlaanderen, uitstappen.be of groenspeelweefsel.

(Her)ontdek de natuur

Gele, rode en bruine blaadjes, gouden spikkels van de herfstzon, paddenstoelen in alle kleuren en maten: de natuur is op haar mooist in de herfst. Maar het bos is in deze tijd van het jaar niet alleen een streling voor het oog (en alle andere zintuigen), het is ook een enorme opsteker voor je mentaal welbevinden. Bewegen in een groene omgeving geeft minder stress, zorgt voor een betere nachtrust en verkleint de kans op depressies. Kortom, je wordt er een gelukkiger mens van.

Vinden je kinderen een gewone boswandeling stom? Maak er dan een ontdekkingstocht van en laat hen zoeken naar vogels, noten, paddenstoelen, bladeren, … Misschien kan je in de buurt wel een gelukswandeling doen? En laat je kinderen ondertussen de prachtige herfstkleuren mindful fotograferen. Of waag je eens aan geocaching, waarbij je op schattenjacht gaat op basis van gps-coördinaten die je via een geocaching-app in je smartphone invoert. Wedden dat zelfs je zeurende tiener opeens staat de springen om die wandelschoenen aan te trekken?

Ook altijd een topper: geef je kinderen een lapje grond of een plantenbak waarin ze zelf bloemen of groenten kunnen zaaien. Ideaal om voor de eerste nachtvorst te planten, zijn voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen.

Ook binnen kan je bewegen

Toch te nat en te koud buiten? Of gewoon zin in een knus-bij-de-haard-dag? Dat is helemaal oké! Ook binnen kan je kinderen in beweging zetten. Leg ballen, grote dozen, springtouwen, … en alles wat aanzet tot bewegen in het zicht. Het zal je kinderen motiveren om actief op ontdekking te gaan. Teken of bouw een beweegparcours, zet swingende muziek op en oefen jullie hipste dansmoves.

Geen danser(s) in huis? Dan zijn er nog andere mogelijkheden om je kind binnen actief bezig te houden. De allerkleinsten worden graag betrokken bij huishoudelijke klusjes. Stofzuigen, boodschappen uitpakken of een wedstrijdje ‘zo snel mogelijk sokken opplooien’ is altijd een succes.

Oudere kinderen staan vermoedelijk niet te springen om de vaatwasser leeg te halen, maar ook hen kan je enthousiast krijgen voor huishoudelijke taken. Geef hen bijvoorbeeld wat meer verantwoordelijkheid: vraag of ze zelf hun kamer poetsen, laat hen eens alleen of met een vriendje een kleine boodschap doen of de hond uitlaten. Zijn ze meteen ook weer fijn buiten.

Is de verleiding van tablets of smartphones toch te groot? Stop die dan in de kast en maak met je kinderen concrete afspraken over schermtijd. Geef uiteraard zelf het goede voorbeeld!

Duik de keuken in

Rendierchocomousse, spinnensoep, wortel-kaasballetjes, zelfgemaakte popcorn of paddenstoel met witte stippen: op de Zeker Gezond-app vind je tal van recepten die niet alleen gezond en kindvriendelijk zijn, maar die je ook makkelijk samen met je kind kan maken. Dat is niet alleen een leuk, maar ook een leerzaam tijdverdrijf. Door samen boodschappen te doen en eten klaar te maken, leren kinderen het kookproces en de verschillende voedingsmiddelen kennen. Daardoor zullen ze aan tafel sneller geneigd zijn om gerechten te proberen.

Alle recepten in de Zeker Gezond-app voldoen trouwens aan gezondheidscriteria die werden opgesteld door de voedingsexperts van het Vlaams Instituut Gezond Leven en die gebaseerd zijn op de voedingsdriehoek.

Je vervelen is gezond

Hebben je kinderen geen zin in één van bovenstaande opties? Laat ze zich dan lekker een keer vervelen. Dat heeft namelijk ook zo z’n voordelen. In dergelijke ‘dode’ momenten ontstaat er ruimte om te dagdromen en te fantaseren. En dat is dan weer de ideale basis voor creativiteit, vindingrijkheid en verbeelding. Door onze geest te laten afdwalen, krijgen we nieuwe ideeën.

Wie zich verveelt, leert zichzelf ook beter kennen. Doordat er geen enkele afleiding van buitenaf is, ga je naar jezelf luisteren en ontdek je wat je echt boeit en wie je echt bent. En weten wie je bent en wat je wilt, is een vaardigheid die je een heel leven lang helpt om richting en betekenis aan je pad te geven.